Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Трибина о значају животне средине у Смедереву

"Јачање видљивости Архуске конвенције у Србији" назив је трибине која је данас одржана у просторијама Градске управе Смедерево у организацији ЕкоФорума.

Архуска конвенција је, наиме, споразум о доступности информација, учешћу јавности у доношењу одлука и доступности правосуђа у питањима која се односе на животну средину.

Србија је Архуску конвенцију ратификовала 2009. године.

Трибину је отворио др Иван Стевановић, члан Градског већа задужен за ресор заштите животне средине и то приликом рекао: „Наш град је у групи градова који су обухваћени овим програмом који подржава ОЕБС. У Смедереву су прошле године одржана три округла стола за ученике средњих школа, представницима месних заједница моравских села и са представницима невладиних организација.“

ЕкоФорум, уз подршку ОЕБС-а, настоји да грађанима, представницима локалне самоуправе, члановима локалних еколошких удружења, новинарима локалних медија и представницима бизнис сектора приближи Архуску конвенцију и објасни спровођење концепта одрживог развоја, његово остварење и препреке у Србији, као и значај спровођења зелене економије.

Презентацију у Смедереву одржали су Тина Јањатовић, саветница у Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине, Миланка Димитријевић, судија Вишег прекршајног суда у Крагујевцу, Срђан Матовић, председник Управног одбора удружења „Архус центар“ Крагујевац и Даринка Радојевић, саветница генералног директора Института „Кирило Савић“.