Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Трилатерала у Смедереву

Председник Србије Борис Тадић и премијери Хрватске и Словеније усвојили заједничку изјаву којом промовишу развој економске сарадње и потврђују добре односе.  

 

У вили "Златни брег" у Смедереву председник Србије Борис Тадић и премијери Хрватске и Словеније, Јадранка Косор и Борут Пахор усвојили су заједничку изјаву којом потврђујући добре односе три државе и народа, желе да промовишу развој заједничке економске сарадње и заједнички наступ на трећим тржиштима.
"Наше земље имају заједнички циљ да се промовише ближа сарадња између привредних субјеката, удружења и агенција одговорних за економску сарадњу са иностранством о могућој заједничкој заступљености и активностима на трећим тржиштима, узимајући у обзир заједнички интерес и искуства наших држава", наводи се  у заједничкој изјави, која, како је наглашено, обезбеђује политички оквир сарадње.
Три земље планирају да раде заједно на проналажењу могућности за сарадњу на трећим тржиштима, пре свега, у области грађевинске, одбрамбене, аутомобилске, дрвне и прехрамбене индустрије, као и у областима транспорта и комуникација.
Јадранка Косор је истакла да је привредна сарадња од изузетног значаја за стабилност региона, а као добар пример сарадње навела је пројекат Карго 10.
Осим привредне сарадње на  састанку je било речи о евроинтеграцијама Западног Балкана. Борут Пахор и Јадранка Косор истакли су снажну подршку европском путу Србије, истичући да је то најбољи гарант стабилности региона.
Премијерка Хрватске, која би у јуну требало да заврши преговоре са ЕУ и ускоро постане 28. члан Уније, рекла је да је Хрватска увек подржавала европски пут Србије и да је то више пута јасно показала.
"Најконкретнији доказ те подршке је била прошлогодишња предаја превода правних тековина ЕУ Србији и другим земљама у региону. То је пројекат у који смо уложили осам милиона евра, а тај чин је и потврда да ћемо када једног дана, када постанемо члан Уније, моћи да пружимо још јачу помоћ", рекла је Косорова.
Пахор је истакао да ће се заложити да Хрватска у јуну заврши преговоре о чланству, а да Србија до краја године добије статус кандидата за чланство. Он је подсетио да је прошле године и лично упутио писмо председнику Савета ЕУ Херману ван Ромпеју, у којем се заложио да се на агенду ЕУ стави будућност региона Југоисточне Европе.
Председник Србије захвалио је Косоровој и Пахору на подршци по питању европских интеграција и истакао да је завршетак преговора Хрватске од изузетног значаја за цео регион  и да представља политичку прекретницу.
"Србија јасно показује намеру да до краја године добије статус кандидата за чланство у ЕУ и датум почетка преговора како бисмо у релативно догледно време и ми окончали преговоре". поручио је Тадић.
Говорећи о серији неразрешених билатералних спорова, Тадић је уверен да сви проблеми могу бити решени у најскоријем периоду.Када је реч о проблему сукцесије, председник Србије је рекао да је постигнут договор да се то питање решава фазно, али ургентно.
Тадић је подсетио да се Хрватска и Србија суочавају са проблемима везаним за оптужнице против особа осумњичених за ратне злочине, истичући да се од оптужница не може одустати, али да Србија и Хрватска треба да сарађују у њиховој ревизији."Провера доказа и оптужница неопходни су због кредибилности наших држава и чињенице да сви одговорни за ратне злочине треба да одговарају", рекао је Тадић, и рекао да очекује да ће, на том пољу, Хрватска поћи трагом српског правосуђа.
У неформалном разговору са новинарима ( било је 160 акредитованих домаћих и страних ) председник Србије Борис Тадић истакао је да је први пут у Вили Обреновића.