Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Троструки тријумф Београдске филхармоније на Смедеревској тврђави

Више од две хиљаде посетилаца


Наступ Београдске филхармоније у Смедереву уторак увече могао би се описати троструким тријумфом – оркестра, публике, али могућности које је у древном амбијенту тврђаве отворила класична музика.

Пред више од две хиљаде житеља тог града и уз звуке Београдске филхармоније Смедеревска тврђава је личила на летње позорнице старих европских градова Вероне, Таормине или Единбурга, које током летњих месеци угошћују највеће светске оркестре.

Због огромног интересовања слушалаца, концерт је каснио пола сата јер су читаве колоне људи стрпљиво чекале да уђу у у амбијент Смедеревске тврђаве како би чули Београдску филхармонију. Када је оркестар изашао на сцену, свако седиште, додатне клупе и сваки степеник Тврђаве били су попуњени, док је изван њених зидина остало неколико стотина грађана.

После ефектног програма, одсвираног поводом Светског дана музике, који су сачињавала популарна дела руских и српских композитора, оркестар је на бис одсвирао Бернштајнов „Мамбо“ и „Марш на Дрину“, праћен женским хором „Кир Стефан Србин“ из Смедерева.

Овације са Тврђаве нису се стишале ни десет минута од одласка оркестра, па су се музичари још једном вратили на сцену. На предлог диригента Дарка Буторца одсвирали су „Игру сабљи“, „Балканску симфонијску игру“ и поново „Марш на Дрину“, уз који је публика стојећим овацијама испратила музичаре.

Како су навели организатори из Смедеревске тврђаве, „у дому Деспота Ђурђа поново су свирали најбољи музичари свог времена.“

Можда је највећи домет смедеревског концерта Београдске филхармоније било разбијање дуго неговане предрасуде како у унутрашњости Србије нема много публике коју би могао да привуче такав тип концерата класичне музике. Уместо тога, Град Смедерево се показао као одличан организатор концерта, којим је Београдска филхармонија избрисала још једну границу – између Београда и остатка Србије.

Радује што ће смедеревски концерт бити само први у низу које Београдска филхармонија у наредној сезони припрема за публику ван главног града.