... Смедерево добија јединствен стадион у региону Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ


Тврђава театар - Висећи снови

На конференцији за новинаре у Београду представљен програм 3. позоришног фестивала Тврђава театар.

 Савет фестивала Тврђава театра, на конференцији у Народном позоришту, представио је програм овогодишње манифестације. Трећи фестивал ће публици понудити најразноврснији и најбројнији програм до сада, а одабрани перформанси и представе ће, од 11. до 20. августа Смедеревце и њихове госте, окупити у тврђави и на градском тргу.


Фестивал Тврђава театар који је, захваљујући амбијенту и доброј селекцији, побудио велико интересовање јавности још од прве године и овога пута ће бити одржан од 11. до 20. августа. Сада се већ може рећи да традиција налаже да прво вече буде спектакуларно, у знаку догађаја какав се не може често видети не само у Србији већ и шире, па ће, након немачког Титаника и шпанског театра Пухо, треће слављење позоришта у Смедереву, почети групом француских уметника Флyинг пеопле.

„Нисмо освојили само зидине тврђаве и простор око ње, већ и небо изнад. Прошле године смо фестивал отворили представом која се одигравала испод самог месеца. И ове године летимо, а слоган је „Висећи снови“ према истоименој француској представи. Изнад тврђаве и даље ће бити наши снови да ћемо је једног дана испунити Шекспировим ликовима, да ће туда прошетати Хамлет и Офелија, Ричард III, Хенрик VIII...“ - поручила је председница Савета фестивала Вида Огњеновић.

До тада, публика има прилику да ужива у „Висећим сновима на Балкану - Икаровом лету“, који је заправо премијера и резултат копродукције, јер ће извођачи из Стразбура, управо међу бедемима и кулама тврђаве пронаћи инспирацију за оно што ћемо видети. Такође, у трећој години фестивала, коначно се остварује идеја с почетка – сопствена продукција, напомиње селекторка Бранислава Лијешевић:

„То је скромно, у складу са временом у коме живимо, али већ је тренутак да покажемо нешто што смо сами произвели, везано за тај простор, нешто што неће бити гостујуће, већ искључиво за смедеревски „Тврђава театар“. Реч је о драми Јуна Фосеа, норвешког писца, кога сматрају Бекетом 21. века. Представа ће се звати „Ја сам ветар“, а режираће је Стеван Бодрожа“.

„Фосе је писац светског реномеа, један од тренутно најизвођенијих аутора на светским сценама. Радња ове драме ће нам представити два мушкарца, изгубљена, на једном чамцу у сред океана, а главно питање је једно од основних у људској судбини одувек – да ли се борити или не. Када је реч о овом писцу, много се више тога крије између редова, у ономе што је прећутао, а што се добром глумом може дочарати. Биће узбудљиво, глумачка подела ће бити јако добра, а и од Јуна Фосеа имамо благослов, тако да само могу да кажем да су сви добродошли на ту представу“ – додаје Бодрожа.

Фестивал додељује четири награде, односно признања за најбољу представу у целини, најуспелију режију и награде за глумачка остварења. Избор жирија у многоме може да утиче на целокупан утисак који догађај оваквог типа оставља на крају, па се о избору жирија, доста водило рачуна, истакао је заменик председника Савета Слободан Шуљагић:

„Настојали смо да изаберемо жири који ће за критеријум, имати искључиво естетску вредност. Одговорно смо бирали чланове, председница ће бити редитељка Љиљана Тодоровић, а поред ње ту су критичар Златко Паковић и драматург Бранко Димитријевић. Пошто смо уочили да су неке представе биле оштећене, јер нису биле по критеријумима жирија или нису имале елементе који су они разматрали, увели смо и специјалну награду“ – рекао је Шуљагић.

„Тврђава театар“ се реализује под покровитељством Министарства културе и града који препознаје три основна мотива због којих фестивал завређује подршку. Августовским позоришним догађајима, Смедерево је, сматра градоначелник представљено и афирмисано на најбољи начин, а истовремено постало је успешан пример како замисли о децентрализацији културе, многим другим градовима тешко оствариве, могу постати реалност, поручио је Предраг Умичевић:

„На прошлогодишњој вечери отварања, у тврђави је било између 8 и 10 хиљада посетилаца. Та река људи је наставила да долази и наредних вечери и можда су управо они најважнији разлог, а уједно и одговор свима који су питали чему још један фестивал. „Тврђава театар“ је био потребан Смедереву, али и читавој Србији, о томе сведочи посећеност и сви они који су нам тих дана долазили из Београда, Новог Сада, Ниша, Пожаревца, Панчева, Младеновца.

„Због економске ситуације, одлучили смо да цена улазнице буде 300 динара, али ни ове године не одустајемо од принципа да свако ко жели, може да одгледа представу, па ће места за стајање и додатна седишта бити гратис, при чему се ово односи само на програме у Малом граду, док ће дешавања у Великом, као и на градском тргу, бити на отвореном и тиме доступна свима“ – подсећа директор фестивала Драгољуб Мартић.

Тврђава тетар од почетка има подршку бројних медија, а генерални покровитељ биће РТС, са којим од прошле године „Тврђава театар“ има потписан протокол о сарадњи.

„Првенствено захваљујем колегама зато што су подржали нешто што се на крају показало као озбиљан подухват. Шекспира нема на сцени, али зато шекспировских ликова има, као што их има и иза сцене. Шекспировски можемо протумачити и ту дивну публику... Радо се сећам прошлог фестивала и једва чекам овај, сећајући се управо те публике која улази тамо, нек ми Бог опрости -  као на молитву“ – рекао је члан Савета, Никола Мирков, директор Телевизије Београд.       

Селекторка је додала да ће припремљени програм, иначе најсадржајнији до сада, бити нарочито визуелно атрактиван. У пратећем делу,  гледаћемо трупе из Француске и Италије, док ће се у трци за неку од награда, наћи поменути „Висећи снови“ и „Ја сам ветар“, као и представе „Брат“ позоришта ПАТОС, „Женидба“, „У сенци Халмета“, „Инес де Кастро“, „Чаробњак из Оза“ и „Ожалошћена породица“, а извешће их глумци позоришта из Сомбора, Дечијег културног центра у Београду, затим Ужица, Новог Сада и Ниша.

Најпре се Одисеј вратио, потом је Сем то поново одсвирао, а сада преостаје да полетимо и на висинама одсањамо уз десет фантастичних вечери у Смедеревској тврђави, уз поносне куле и Дунав у коме ће се опет огледати призори неизрециве лепоте. Зато је свака од тих вечери доживлљај за памћење. Зато Србија и долази на „Тврђава театар“.


Прес служба фестивала