Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Тврђава театар

 

Министарство културе Републике Србије и Град Смедерево, генерални су покровитељи првог амбијенталног позоришног фестивала Тврђава театар који се, од 11. до 20. августа, одржава у смедеревској тврђави под слоганом Одисеј се вратио.

Фестивал је отворен 11. августа у Великом граду Тврђаве. Том приликом посетиоцима су се обратили Небојша Брадић, министар културе Републике Србије, Вида Огњеновић, председница Савета фестивала и Предраг Умичевић, градоначелник Смедерева.

Добродошли у два пута престоно Смедерево а од вечерас, надам се, престоницу културе и доброг дружења. Добродошли у град историје која обавезује, историје града деспота Ђурђа Бранковића, где се вечерас налазимо и где је пре 6 векова на овом месту такође била сцена, место где су долазиле позоришне трупе, речи су којима је с поносом, у име града домаћина присутне поздравио, Предраг Умичевић, градоначелник Смедерева. Први човек Смедерева подсетио је на петојунску трагедију када је 1941. у експлозији муниције у тврђави, у Смедереву - центру тадашње Бановине, живот изгубило више од две и по хиљаде људи међу којима и цео ансамбл Народног позоришта. И њима посвећујемо почетак Фестивала управо на овом месту, рекао је између осталог Предраг Умичевић, градоначелник Смедерева.

 

ОДИСЕЈ ЈЕ ДОШАО У СВОЈУ ЛУКУ, рекао је Небојша Брадић, министар културе Републике Србије.

 

Вечерас почиње једна нова авантура, позоришна авантура која ће, сигуран сам, и у наредним годинама дати печат културном животу Србије. Баш због тога , због те шансе коју је ове године Смедерево добило, покренуло заједно са свим кретаивним људима који су ову авантуру осмислили међу којима је и Министарсво културе. Оно је ту зато што верује да управо ови пројекти, не само у току лета, већ у току читаве године покрећу нове иницијативе, укрштају различите културе, кроз радионице анимирају младе и доводе нову публику, јесу велики потенцијал културе Србије, рекао је министар Брадић и додао: управо ова лука, овде у Смедереву јесте место сусрета, место које ће охрабрити позоришне ствараоце и не само њих.Такође ће подстицати културни туризам а на так начин давати и подршку за развој економије. У том смислу Смедерево ће добити нове неке нове шансе и у наредном периоду уз континуирану подршку Министарства културе. Али оно што је за нас људе од позоришта важно, добили смо једну нову сцену нови Стратфорд, Белвил...

Нову сцену која ће призвати нове глумце, редитеље, све позоришне уметнике да дођу и овде створе чудо позоришта, ансамбле који ће играти Шекспиров и домаћи репертоар.

Кад помињемо Шекспира и услове кризе у којма живимо, не можемо да се не сетимо велике куге у Лондону 1592. године када су сва позоришта затворена и од које је преминуло десетине хиљада људи.

Међутим данас нико не памти кугу у Лондону али сви знају за Шекспира који је дошао са једном трупом из провинције.

ТО ЈЕ НАУК И ЗА ОВО ВРЕМЕ КРИЗЕ. Креативност, иновације јесу опасност али и шанса

ТВРЂАВА ТЕАТАР КРЕЋЕ У ЈЕДНУ ПЛОВИДБУ, ЖЕЛИМО ЈОЈ ПУНО УСПЕХА, нагласио је Небојша Брадић, министар културе Републике Србије на свечаности поводом отварања првог амбијентаног фестивала.

 

Част да отвори први фестивал припала је Види Огњеновић. Она је есеј који је за ту прилику припремила насловила Фестивал или коцкарнице, питање је сад ?

 

Верујем да ви добро схватате наш луди прегалачки оптимизам и можда сасвим неурачунљиву смелост да рањивим и сваковрсно непостојаним позоришним средствима кренемо у симболичко освојање прве, једне старинске тврђаве која је одолела толиким нападима, од времена и невремена до људских разарачких побуда. А друго, и стварно савлађивање тврђаве која се зове оскудица и немаштина- рекла је госпођа Огњеновић, пртедседник Савета фестивала, објаснивши потом да одана позоришна публика сигурно препознаје то њихово хтење да један камени град претворе у позорницу разигране маште и слободног надигравања, насупрот свим врстама кризе, од материјалне до кризе идеја и морала...

 

... Нажалост у савременом свету само у изузетним случајевима потреба за културом стоји одмах поред животне потребе за хлебом. То место су већ одавно заузеле забава и доколица. Па, ако бисмо чекали ванкризне услове за рађање овог фестивала, ко би избројао за то потребне деценије и то погодно време жив дочекао. Зато свакога ко се брзоплето пита шта ће нам још један фестивал, подесћам да прво питање треба да гласи : А шта ће нам оволике коцкарнице ? - упитала је Вида Огњеновић.

Захвалила је посетиоцима што су сатли на страну оних који знају зашто се оснива нови фестивал - Ево један од њих, Тврђава театар је већ стварност. Молим вас, сматрајте га отвореним.

 

Фестивал је отварила представа Одисеја, Театра Титаник из Немачке.

Театар Титаник је основан 1990. Утемељен је на традицији европског пучког позоришта, и ту традицију комбинује са модерним изражајним формама с циљем да створи свет слика које ће бити разумљив људима из многих култура. Ове слике су очарале и придобиле публику широм света. Спектакуларна представа Титаник била је први велики успех ове групе. Представа је 1994. године освојила Гран при БИТЕФА. Представа Одисеја инспирисана је Хомеровим митом. Путем фантастичних фигура, фасцинантних, огромних објеката, живе музике, специјалних ефеката говори о митској теми, људскости, природи и технологији. Расположења носе причу која комбинује дивљу акцију и поетичне сцене са бизарним хумором и гротескним ликовима.

 

У оквиру главног програма посетиоци могу погледати :

12. август: Град Марине Миливојевић-Мађарев у режији Сунчице Милосављевић и извођењу ПАТОС Театра из Смедерева.

14. август: Годо на усијаном лименом крову Бранка Димитријевића у режији Николе Завишића и извођењу Српског народног позоришта.

15. август: Дундо Мароје Марина Држића у режији Кокана Младеновића Крушевачког позоришта.

16. август: Мали принц Антоан де Сент Егзиперија у режији Сунчице Милосављевић и извођењу ПАТОС Театра из Смедерева.

17. август: Абсолуте Пеарл у извођењу Странге Фруита из Аустралије.

18. августа: Бура Вилијама Шекспира у режији Андраша Урбана и извођењу Народног позоришта Ниш.

19. августа: Илуминације ауторке Неле Антоновић у извођењу трупе Мимарт.

У оквиру пратећег програма организоване су радионице Технике уличног театра које води компанија Тхе Сериоус Роад Трип (Румунија) од 6. до 13. августа и које су кулминирале у уличном перформансу Магични караван 13. августа и Глумачки мастер-клас Горице Поповић 14. и 15. августа. Током Фестивала одржане су и промоције књига Бити у позоришту Марине Миливојевић-Мађарев 12. августа, Одлике драмске бајке Миливоја Млађеновића 14. августа, Дијалог о фестивалима Симона Грабовца 18. августа, 25 Неле Антоновић 19. августа и промоција часописа ТФТ 17. августа. Промоције води театролог Милан Мађарев. У оквиру пратећег програма Фестивала у Музеју Смедерева биће одржана изложба фотографија аутора Радослава Жике Ранисављевића Тврђава културе.

Свечано затварање фестивала је у четвртак 20. августа у 21 часова у Малом граду смедеревске тврђаве. После концерта ансамбла ране музике Ренесанс из Београда, следи свечаност доделе награда за најбољу представу, најбољу режију, најбољег глумца и глумицу на Фестивалу.

Улаз на све Фестивалске програме је слободан.