Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


Тврђаве на Дунаву

 

Министарство културе Србије покренуло је пројекат "Тврђаве на Дунаву" који се реализује у оквиру регионалног програма за културно наслеђе Југоисточне Европе и УНЕСКО, под називом "Културно наслеђе- мост ка заједничкој будућности". Пројекат има за циљ развој пута културе, који треба да повеже у јединствену целину локалне заједнице на Дунаву – Бач, Нови Сад, Београд, Смедерево, Голубац, Велико Градиште и Кладово - које баштине репрезентативне тврђаве и утврђене градове на Дунаву и помогне да овај значајан потенцијал буде стављен у функцију развоја локалних средина.

Пројекат има три компоненте:

1. Подршка умрежавању - Организовање едукативних радионица и конференције на тему „Тврђаве на Дунаву – могућности и изазови“

2. Подизање свести локалих заједница о вредностима и значају културног наслеђа које баштине – Путујућа изложба на отворено „Тврђаве на Дунаву – културни интинерер“

3. Комуникација културног наслеђа – Креирање интернет презентације Тврђаве на Дунаву

Локалне самоуправе, као и у сваком другом развојном процесу на нивоу локалне средине, имају веома важну улогу, али она сама по себи није довољна. Квалитетно и ефективно коришћење културног наслеђа као ресурса подразумева конструктиван и динамичан дијалог и синергију свих кључних заинтересованих страна у локалној средини укључујући локалну самоуправу, установе културе, туристичке организације, локални  привредни сектор, организације цивилног друштва око дефинисања заједничког интереса и развојних планова.

Србија учествује у овом пројекту од 2004. са шест земаља региона: Албанијом, Босном и Херцеговином, Бугарском, Црном Гором, Хрватском, Македонијом и Румунијом.

У оквиру тренинг програма, одржане су радионице у Бачу и Новом Саду, данас је одржана трећа радионица у Музеју у Смедереву.

Госте је прва поздравила директор Музеја, Татјана Гачпар, која је поред добродошлице гостима пожелела и пријатан боравак и успешан рад.

Затим се присутнима обратио идејни творац овог пројекта из Министарства Културе, рођени Смедеревац, Борислав Шурдић. Као руководилац овог пројекта, упознао је присутне са основним идејама и представио предаваче, Микела Тримаркија и Вићенца Запина.  
Проф. Тримрки је радио као консултант Владе Италије, Владе Регије Емилија-Ромања, бројних установа културе у Италији, као и међународних организација попут Унеска. Као експерт је радио на великом броју развојних пројеката у култури између осталих у Јордану, Сирији, Индији, Индонезији, Бразилу, Северној Африци и Средњем Истоку, на Балкану.

Вићенцо Запино је добро је упознат са начином функционисања и финансијским механизмима главних мулти-латералних агенција за помоћ, као што су Европска комисија, Светска банка и Интер-америчка развојна банка, нарочито у погледу економских и еколошких развојних пројеката и пројеката у области културног наслеђа.

Борислав Шурдиловић је изразио задовољство што су као предавачи Запино и Тримарки узели учешће у овом пројекту, где ће кроз шест радионица бити ојачана сарадња у области заштите и промоције културног наслеђа у југоисточној Европи, под окриљем УНЕСКО-а, уз подршку Владе Италије.

Гостима се обратио и градоначелник Смедерева, Предраг Умичевић, који их је упознао са историјским подацима једне од највећих трагедија  на свету, експлозијом у Тврђави. Умичевић се захвалио Министарству културе и УНЕСКО-у на препознавању потенцијала и културно-историјске баштине Смедерева и пожелео учесницима пријатан боравак у нашем граду.