Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Тврђаве у Тврђави

Једна од новина на 123. Смедеревској јесени била је презентација пројекта Тврђаве у тврђави.

Ова манифестација разликује се од досадашњих по својевсном програму названом ТВРЂАВЕ У ТВРЂАВИ. Реч је о презентацији утврђених градова у Србији.
Смедерево је капије Ђурђевог града отворило за госте из 20 градова Србије међу којима су и два учесника са Косова.
Реч је о презентацији  српске културне баштине на 123. Смедеревској јесени.  Први пут је на једном месту прдстављено више од  20 тврђава и утврђења. Гости Смедерева били су Београд, Борач, Вршац, Вишеград, Голубачка тврђава, Звечан, Кладово, Козник, Копријан, Крушевац, Лесковац, Маглич (Јеринин град), Марково Кале, Милешевац, Нови Сад, Ниш, Ново Брдо, Пиротски град, Призрен, Прокупље, Раваница, Рамска тврђава, Рас, Ресава (Манасија), Соко Град, Сталаћ,  Ужичка и Шабачка тврђава. Била је ово прилика да се размене искуства али и договори заједнички рад на афирмацији и промовисању  градова и општина који на својој територији имају тврђаве и утврђења.
Програм Тврђаве у тврђави, у Великом граду Смедеревске тврђаве отворио је градоначелник Смедерева Предраг Умичевић.
 " Идеја је била да на њедном месту понудимо све српске тврђаве, осмислимо њихово што ефектније представљање и да тако заједнички наступимо у свету, рекао је Умичевић и додао: " Жеља нам је да се у сваком месту где су српске тврђаве окупимо, презентујемо пројекат и покажемо шта сев Србија има. Само негујући нашу баштину и враћањем сјаја нашим тврђавама и утврђењима можемо да покажемо не само нашим људима, него и у свету нашу традицију и какав је наш народ, рекао је градоначелник Смедерева Предраг Умичевић. Договорено је да домаћин следећег окупљања буде Крушевац.