Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Тврђаве у тврђави 2

Представљена утврђења из Македоније, Републике Српске, са Косова и Метохије и градова широм Србије

На својеврсној изложби "Тврђаве у тврђави 2" представљено тридесет утвђења из градова широм Србије али и из Македоније, Републике Српске и Косова и Метохије.

"Ова изложба афирмише градове који имају утврђења, налазимо се  у овом древном Ђурђевом граду, чију је тврђаву поред Међународног фестивала Тврђава театар оживела и ова изложба - рекла је између осталог, Гордана Пламенац, директорка Туристичке организације Србије. Реч је о очуваним утвђењима које је Министарство културе сврстало у ред културних споменика од великог и изузетног значаја. Оно што је добро, показало се и овога пута, то и опстаје рекла је Гордана Пламенац отварајући "Тврђаве у тврђави".

О значају очувања баштине говорио је и градоначелник Смедерева Предраг Умичевић.

"Онај ко не чува своју историју и не преноси је на нараштаје, нема право да очекује ни блиставу будућност" рекао је Умичевић.

У Великом граду организован је и Сајам старих заната. Занатлије нашег краја представиле су своје производе и алате које су некада коришћени за израду предмета употребне али и уметничке вредности.