Седми позоришни фестивал ТЕАТАР У ТВРЂАВИ Делегација Олимпијског комитета Србије у посети Смедереву Дунав филм фест Смедерево 2020 Отказана манифестација Смедеревска јесен Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде


У 52 пожара изгорело 900 хектара

Протеклог викенда, на територији у надлежности Одељења за ванредне ситуације у Смедереву (Смедерево, Смедеревска Паланка и Велика Плана), забележене су 52 интервенције гашења пожара на отвореном простору.

У овим пожарима изгорело је око 900 хектара ниског растиња и пољопривредних култура, а ватрогасно-спасилачке јединице су ангажоване до граница издржљивости људских и техничких капацитета.

Одељење за ванредне ситуације у Смедереву се, овим путем, захваљује на помоћи индустријској професионалној ватрогасној јединици "Железаре Смедерево", која је, својим људством и техником, учествовала у 3 интервенције, као и ЈКП "Комуналац", које је, такође, помогло ангажовањем једног возила.

Од почетка године, ватрогасци су 859 пута интервенисали на отвореном простору, од чега, само у септембру 213 пута.

Одељење за ванредне ситуације у Смедереву, упозорава грађане да је забрањено ложење ватре и спаљивање суве вегетације, корова, ниског растиња, биљних остатака и смећа, на отвореном простору (односи се и на дворишта).

Поред појачаног надзора инспектора за превентивну заштиту и припадника ватрогасно-спасилачке јединице Одељења за ванредне ситуације у Смедереву, ангажовани су и полицијски службеници ПУ у Смедереву на спречавању паљевина и идентификацији лица која врше паљење на отвореном простору.

Поред прекршајне одговорности, предвиђене казне против лица, која су на овај начин изазвала пожар, крећу се до 50.000 динара. Такође, грађани који изазову пожар дужни су да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнаде трошкове интервенције.

Уколико наступи материјална штета, у сарадњи са Одељењем криминалистичке полиције ПУ у Смедереву, против починилаца ће се предузимати и мере кривичне одговорности за кривична дела изазивање опште опасности и оштећења туђе ствари, наводи се у саопштењу које је потписао начелник Oдељења, главни полицијски инспектор Ненад Јоцић.