Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ ДОПУНА ОДЛУКЕ o Ограничењу рада свих угоститељских објеката НА ТЕРИОТИРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ НИ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА


У Водњу је данас отворена сушара за воће

Захваљујући сарадњи РРА "Браничево-Подунавље" и града Смедерева у оквиру пројекта "Башта Србије" данас је у Водњу отворен демо центар, сушара за воће.


У оквиру пројекта "Башта Србије", коју Регионална развојна агенција "Браничево-Подунавље" реализује у сарадњи са 7 општина и градова, међу којима је и Смедерево, данас је у Градској управи Смедерево одржана јавна презентација. О пројекту и маркетинг плановима у области пчеларства, воћарства, цвећарства  и повртарства говориле су Миња Обрадовић, директорка Агенције и пројекта "Башта Србије", Јелена Ракић и Весна Параушић. Присутне је у име града поздравила Здравка Ковачевић Васић, начелник Одељења за локални економски развој (ЛЕР) ГУ Смедерево.

У подне је на Градском  тргу отворен Сајам цвећа. Сајам  је у присуству помоћника градоначелника за културу Оливере Марковић, помоћника градоначелника за локалну самоуправу Бојана Теофиловића, представника Удружења цвећара "Ђурђевак", излагача и бројних посетилаца, отворила Јасмина Стојановић, члан Градског већа за пољопривреду.

У Водњу је данас отворен демонстрациони  центар, линија за сушење воћа. Сушару је званично пустио у рад градоначелник Смедерева Предраг Умичевић.

О значају пројекта говорили су Хју Брукс ( Hugh Brooks ), експерт за имплементацију пројекта у оквиру Grant Sheme, Миња Обрадовић, директор пројекта "Башата Србије" и Јовица Вујовић, директор Фонда за развој пољопривреде града Смедерева.
О техничким карактеристикама сушаре говорио је професор Мирко Бабић са новосадског Факултета пољопривреде.

 Комбинованом технологијом сушења воћа која обезбеђује висок квалитет и очување гастрономских и нутритивних вредности, у сушари је могуће прерадити 500 килограма  свежег воћа на дан     (100 килограма сушеног). Погодна је за кајсију, брескву, нектарину, крушку, јабуку, шљиву, дуњу  и шумско воће. Сушара има погон на гас и соларну енергију. Њоме ће управљати Удружење воћара и виноградара "Златно брдо" из Удовица, у складу са бизнис планом који је у изради, а линију ће моћи да користе сви воћари из Браничева и Подунавља у складу са уговором.
Сврха успостављања демонстрационих центара јесте креирање места за обуку и практичну примену у области прераде ради повећања вредности пољопривредних производа. Сушара у Водњу и обука произвођача из различитих области допринеће већој конкурентности и бољој тржишној позицији пољоприврених производа из региона.

Регионални пројекат "Башта Србије" финансира Европска унија, а имплементира РРА "Браничево-Подунавље" у партнерству са седам општина и градова: Смедерево, Пожаревац, Велика Плана, Жагубица, Петровац на Млави, Велико Градиште и Смедеревска Паланка. Укупна вредност пројекта чија је петнаестомесечна реализација почела 1. јуна прошле године, је 435.000 евра од чега 391.804 суфинансира Европска унија. Основни циљ је повећање конкурентности и могућност запошљавања у пољопривредном сектору на подручју Браничевског и Подунавског округа.