Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


У духу заједништва

Надбискуп београдски Станислав Хочевар, благословећи нови мозаик у жупној цркви Рођења светог Ивана Крститеља у Смедереву, у присуству градоначелнице Смедерева др Јасне Аврамовић и заменика амбасадора Словеније у Србији Милана Предана, истакао је значај заједништва припадника две цркве, посебно у години обележавања Миланског едикта.

 

У оквиру музичког дела програма благосиљања мозаика, који је у жупној цркви Рођења светог Ивана Крститеља у Смедереву урадио светски познати језуитски уметник, отац Марко Иван Рупник,  синоћ су у Смедереву заједно наступили православни и католички музичари.

 

Из Словеније се представио Мушки хор Шумљак, из Алексинца Црквени женски хор Свети Никола и Камерни ансамбл Сириус из Смедерева, а чину благослова присуствовали су градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић и заменик амбасадора Словеније у Србији Милан Предан са супругом.

 

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић, честитајући празник, рекла је да не прави разлику међу људима и међу верама и да је Смедерево познато као град толеранције, у којем живи 26 мањина, без икаквих подела.

 

„Што до сада нисмо могли довољно, Бог је дао у својој љубави да смо вечерас сви заједно", нагласио је београдски надбискуп, а у обраћању градоначелници Смедерева др Јасни Аврамовић изразио наду да ће, како је рекао, овим предивним заједничким концертом отворити једну нову сезону концерата у којој ће сви сарађивати и подсетио на догађаје из историје који нас повезују.

 

„Док је Смедерево било под отоманском окупацијом, Папа Пио Други је управо Смедерево хтео да ослободи. Позивао је војску из читаве Европе, како је сам рекао, ослободити Капију Балкана - Смедерево. Тако видимо да Смедерево има велику улогу, своје велико место", истакао је надбискуп.

 

Монсињор Хочевар је подсетио да су Словенци, посебно из Штајерске, за време Другог светског рата, били прогнани због Хитлера, а да их је примио народ у околини Смедерева, Смедеревске Паланке, где су дочекали слободу.

 

„Све нас то повезује и могли би се управо ту, у централном делу Србије састајати. Захваљујем се свима што се све то чудесно, комплементарно повезало да су мушки хор из Словеније и женски хор из Алексинца, као и камерни трио из Смедерева, вечерас заједно са нама. Може се рећи да је ту источно и западно плућно крило и држава са својим институцијама. То је потребно за будућност и то је смисао и слављења Константинове године и Године Ћирила и Методија (1.150 година од њиховог доласка у Панонију), који повезују Исток и Запад. Не смемо одолевати томе да бисмо се поново окупили", поручио је београдски надбискуп.