ГИЗ у посети Смедеревској тврђави Градоначелница симоболично уручила кључеве хале Санација крова Музеја Дечја недеља Јесењи сајам цвећа, меда, зимнице и вина


У јулу ће бити одржан четврти Тврђава театар

Данас је у Малом граду смедеревске тврђаве одржана конференција за новинаре поводом предстојећег,четвртог, Тврђава театара у Смедереву.

Новинарима су се обратили градоначелник Смедерева Предраг Умичевић, директор фестивала Драгољуб Мартић, уметнички директор и селектор фестивала Бранислава Лијешевић, заменик председника савета фестивала Слободан Шуљагић и редитељи Љиљана Тодоровић и Жанко Томић.

Фестивал ће бити свечано отворен у среду 11. јула спектаклом ТRANSITion урбаном представом позоришта ПАН.ОПТИКУМ из Фрајбурга (Немачка).

Evo šta o festival kaže predsednica Saveta festivala Tvrđava teatar, Vida Ognje nović:


PAN-TEATRICUM, ILI  BEGSTVO  OD  OGRANIČAVANJA

Pan-teatricum je naslov-slogan ovogodišnjeg, četvrtog festivala Tvrđava Teatar.  Brukov stav da pri radu na predstavi, ograničenja i s ove i s one strane zavese, treba pretvoriti u umetnički izazov, a ne u sporedni kolosek energije, mi uzimamo kao neku vrstu radnog polazišta za festival na otvorenom prostoru, Tvrđava Teatar.
I evo, po četvrti put, zamislili smo da deset festivalskih dana i noći treba da prođu kao nezadrživa bujica nepoštednog pozorišnog nadigravanja sa surovim svetom zbilje, sa usudom privremenosti i slabostima iluzije. Tvrđava, njena okolina, kao i ceo grad će ponovo biti preobučeni i maskirani u pozorište. Gradska rasveta će postati svetlost pozornice, trgovi isparcelisani u mnoštvo scena biće velika teatarska arena, u kojoj će pulsirati jači damari i gde će se odvijati život drugačiji od ovog u kojem smo zatečeni. U njemu ćemo kao u kakvom živom ogledalu prepoznavati i svoje lice, svoj hrapavi glas, svoja ushićenja i strahove, sopstvene more, napore i zablude. Za taj dijalog oči u oči, pod svetlom, u prisustvu mnoštva, potrebno je, znamo to dobro, mnogo volje, poverenja i hrabrosti, pa ga zbog toga često zabašurujemo i simuliramo čineći ga zabavnijim da bi ga lakše podneli. No, taj dijalog je dragocen samo kad je pravi, otvoren, neposredan, surov, jednostavan i bez slatkastog šarmiranja.
Ovogodišnji Pan-teatricum repertoar Tvrđava Teatra poziva upravo na takav dijalog. Zašto Pan-teatricum?  Zato što obuhvata  predstave urađene u mnoštvu inovantnih, modernih, samosvojnih rediteljskih pristupa i rukopisa, a po tekstovima bezmalo svih dramskih žanrova, na raznovrsne teme, pisaca iz različitih epoha u vremenskom razmaku od pola milenijuma, iz raznih delova sveta, intelektualnih miljea i pozorišnih sredina.
Sva ta dramska dela i njihove scenske interpretacije u ovom festivalskom repertoaru povezuje upravo to što se njihove ideje seku pod različitim uglovima sa nosećim pan-idejama našeg doba. To je inače bio kriterijum za stvaranje ovog Pan-teatricuma .