Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


U.S. Steel Serbia уложила више од 60 милиона долара у заштиту животне средине


Министар животне средине и просторног планирања  Оливер Дулић обишао је данас железару U.S. Steel Serbia у Смедереву, како би видео нову опрему за заштиту животне средине у коју је инвестирано преко 60 милиона долара у последње три године, а по Споразуму који је потписан између компаније U.S. Steel Serbia и Министарства животне средине.

Маттхеw Перкинс (Метју Перкинс), генерални директор компаније U.S. Steel Serbia угостио је министра Дулића и градоначелника Смедерева Предрага Умичевића.

Према Споразуму, који је потписан јануара 2008. године, компанија U.S. Steel Serbia је била у обавези да инвестира 50 милиона долара у опрему за заштиту животне средине у железари. Компанија је на крају инвестирала преко 60 милиона долара у неколико пројеката, укључујући реконструкцију главног димњака у погону Агломерација и пројекат за смањење дифузне емисије из погона Челичана.

Перкинс је изјавио да је “U.S. Steel Serbia прва компанија која је потписала овакав споразум са Министарством животне средине“. Коментаришући Споразум, Перкинс је рекао да “компанија У. С. Стеел Сербиа наставља да буде лидер како у области заштите на раду, тако и у области заштите животне средине“.

Пројекти које смо данас видели представљају једне од највећих еколошких инвестиција у Србији. Наш циљ није само да побољшамо еколошке перформансе, већ и да пошаљемо позитивну поруку другим компанијама у земљи о важној улози коју наша пословна заједница мора да одигра у заштити животне средине,“ истакао је Маттхеw Перкинс.

Многобројним новинарима обратио се министар Оливер Дулић .Данашња посета  била је с разлогом. Пре тачно две године Министарство животне средине и компанија У.С.Стеел су потписали Протокол о разумевању који је подразумевао јасан и перцизан програм инвестиција у области заштите животне средине . Тада се УСС обавезао да  у погоне који би требало да доведу до пречишћавања воде, ваздуха и спречавања загађења земљишта, уложи 50 милиона долара. Можемо да се уверимо да је компанија уложила 10 милиона долара више. Данас смо се договорили да у наредних 60 дана потпишемо сличан протокол који би подразумевао даље инвестиције у области заштите животне средине који би допринели да се постигне онај врхунски циљ који ће морати да достигне свака фабрика у нашој земљи а то је да постане европско постројење које има јасно дефинисане контроле загађења приликом евентуалних проблема у производњи , рекао је Дулић и додао да је ово  добар пример како једна индустрија уз много напора и улагања уз партнерство са Министарством може да стигне до тога да су данас концентрације свих загађујућих супстанци  испод максимално дозвољених вредности у скалду са европским законима.

Веома важна порука грађанима Смедерева, свака будућа инвестиција у ову земљу која представља нови индустријски погон не може да буде пресељење страрог индустријског погона из неке друге државе.

По законима ове земље по веома строгој и стриктној контроли Министарства заштиту животне средине у ову земљу могу да дођу само потпуно нови погони грађени по најбољим доступним  технологијама у свету.

Немојте да вас лажу и немојте да незнање, неинфомисаност и потребе за дневном политиком  буду аргументи да у поступцима који су пред вама доведу у питање економску будућност вашег региона. Али будите сигурни, ја то могу да гарантујем, Министарство за заштиту животне средине  никада неће допустити да било који нови објекат буде симбол загађена већ симбол нових технолошкиш решења,
нагласио је министар Дулић.
 
Градоначелник Смедерева Предраг Умичевић истакао је да је инвестиција од 60 милиона долара у нове системе заштите животне средине од великог значаја за град Смедерево.

Ова инвестиција је од великог значаја за грађане Смедерева и околине. Локална власт је у протеклој години доста учинила на побољшању стања животне средине у нашем граду. Ретки су градови у Србији који могу да се похвале чињеницом да је неки инвеститор у години кризе уложио значајна средства у пројекте животне средине. Очекујем да ће компанија U.S. Steel Serbia наставити да ради на пројектима заштите животне средине и у будућности,“ рекао је градоначелник Смедерева Предраг Умичевић.

 Својом инвестицијом U.S. Steel Serbia је испунила своје обавезе и тиме обезбедила будућност на овим просторима, како фабрике тако и њених запоослених. Оно што је јасна порука свим будућим инвеститорима , а што је потврдио и министар Дулић, јесте да ће и сви будући инвеститори морати  да поштују све законе и Србије и ЕУ када је реч о  заштити животне средине, нагласио је Предраг Умичевић, градоначелник Смедерева..