Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


УСКОРО ПОВОЉНИ ДУГОРОЧНИ ПОЉОПРИВРЕДНИ КРЕДИТИ

 

У Привредној комори Србије у Београду је 10. марта потписан протокол о сарадњи између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и председника општина и градова по питању удруживања средстава за кредитирање пољопривредника, а по основу Уредбе о утврђивању програма мера за дугорочно кредитирање пољопривредне производње преко банака, а у сарадњи са јединицама локалне самоуправе за 2010. и 2011. годину.
Протокол су потписали министар пољопривреде Саша Драгин и у име Смедерева,  градоначелник Предраг Умичевић.

Потписивању је присуствовао и директор смедеревског Фонда за развој пољопривреде Јовица Вујовић.
Уредба о удруживању средстава  за дугорочно кредитирање  пољопривредне производње подразумева учеће локалне самоуправе и Министарства пољопривреде са по 25% и преосталих 50% обезбедила би изабрана банка.
Право да конкуришу имају сва регистрована пољопривредна газдинства изузев привременог корисника пољопривредног газдинства.  Минимални износ кредита био би 5.000 евра уз хипотекарну гаранцију у односу 1:1,2  грејс период је од једне до три године. Локална самоуправа, у овом случају Фонд за пољопривреду и Министарство се одричу камате, док ће изабрана банка зарачунати камату према политици свог пословања
Минимално учешће града је милион а максимално 30 милона динара, што значи да би Смедерево могло за дугорочне кредите да обезбеди фонд од 120 милиона динара, истакао је Јовица Вујовић.
Такође је нагласио да је новина та што новац неће бити уплаћиван на рачун корисника кредита већ ће на основу профактуре, средства бити уплћивана  директно фирми - продавцу пољопривредне механизације, репроматеријала и другог.