Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Улични биоскоп под називом „ПАТОСИНЕМА!

У оквиру кампање Стварно важно, на конкурсу Знам шта хоћу, коју подржава Фондација Ана и Владе Дивац, од 50 пројеката, одобрено је 7: Доња Топоница, Београд, Нис, Крагујевац, Смедерево, Бачки Петровац и Сомбор.

 

Из Смедерева је прихваћен пројекат смедеревског позоришта ПАТОС, који ће организовати улични биоскоп у срцу Смедерева под називом „ПАТОСИНЕМА!". Биоскоп на отвореном окупираће централне локације у Смедереву, главну пешачку зону и кеј поред Дунава, и биће један од маркера културних дешавања у Смедереву ове летње сезоне.

 

С обзиром на то да данас све мање људи одлази у биоскопе, одлучили смо да биоскоп доведемо њима. Од 4. до 7. јула у парку поред смедеревског кеја биће приказани старији класични филмови који су од већег културног значаја светске баштине.

 

Пре пројекција, млади смедеревски акустични бендови анимираће публику и пролазнике, и тако доприносити веселој и опуштеној атмосфери, која треба да карактерише овај пројекат, а садржај овог типа је предвиђен и за крај летње сезоне, од 29. августа до 1. септембра.

 

У периоду између ова два термина биће приказивани филмови (сваког петка) документарно-едукативног карактера, који ће бити пропраћени адекватним трибинама, а оне ће за циљ имати да отворе дијалог са публиком. За реализацију овог пројекта ПАТОС обезбеђује техничку и логистичку подршку, у виду озвучења, платна, ПР кампање и људског капацитета, Центра за културу Смедерево.

 

ПАТОС подсећа да поново организује Живу библиотеку, која је подржана од стране Савета Европе, Канцеларије поверенице за заштиту равноправности и Програма за развој Уједињених нација. Прошле године је организована прва велика Жива библиотека у Србији, и као добар организатор, ПАТОС је и ове године добио поверење финансијера.

 

Жива библиотека функционише као права библиотека - читаоци долазе да позајме "књигу" на одређено време. Постоји једна разлика: књиге у Живој библиотеци су људи. И књиге и читаоци имају прилику да уђу у прави дијалог.

 

Књиге у Живој библиотеци су људи који представљају групе које су често мета предрасуда и стереотипа, и који су често жртве дискриминације, предрасуда и социјалне ексклузије.

 

У овој библиотеци, књиге не само да могу да причају, већ могу и да одговарају на питања читалаца, а могу и да постављају питања и да уче. Овим пројектом ПАТОС жели да приближи различите социјалне групе кроз директан дијалог, а самим тим подстакне на размишљање да разлике обогаћују једну културу и народ.