Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Уплаћен новац за отпремнине

Новац за исплату отпремнина 512 радника уплаћен је на рачун Фабрике железничких возила Желвоз у реструктурирању, изјавила је градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић на конференцији за новинаре.

 

„Данас у преподневним часовима је уплаћен новац за отпремнине на жиро рачун Желвоза. Захтеви радника који датирају још из новембра 2013. године, после обећања првог потпредседника Владе, испуњени су и реализовани", истакла је др Јасна Аврамовић.

 

Она је додала да је документација била валидна и исправна, новац би био уплаћен и пре седам дана и да је сада постојао исти проблем као и прошлог новембра. Према њеним речима, документација је имала доста недостатака, што је сада отклоњено, па је новац „легао" на жиро рачун.

 

„Успели смо коначно, уз велику помоћ локалне самоуправе, да обезбедимо та средства, неопходна за исплату 512 радника и она су данас уплаћена на жиро рачун Желвоза. Уплаћено је 364.567.000 динара. Даљи поступак је техничке природе, како ћемо толики број радника испратити што се тиче раздужења у фабрици. Направили смо комплетан преглед ситуације, тако да ће радници наредних дана долазити на раздужење, потписивање Споразума и уплаћивања тих средстава у складу са социјалним програмом", рекао је заступник капитала Желвоза Милорад Стојковић.

 

Градоначелница је додала да су радници напустили Градску управу, иако, како је рекла, Скупштина града Смедерева није место за остваривање радничких права.  То је пре свега била фабрика и Министарство привреде, казала је она.

 

„На задовољство свих нас, решили смо тај проблем. Прва транша од око 350 милиона биће исплаћена у року од неколико дана, а овај програм подразумева и другу и трећу фазу, тако да ће се још 112 милиона динара исплатити радницима из тих категорија. Укупно око 5 милиона евра ће се „завртети" у граду Смедереву, што је добра вест, јер ће се тај новац трошити у нашем граду", закључила је градоначелница.

 

Она је подсетила да је надлежно министарство донело одлуку да се до 30. јуна овере здравствене књижице радницима свих фабрика које су у реструктурирању.

 

Конференцији за новинаре присуствовала је и начелница Градске управе Смедерево Милијана Новаковић.