Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Уручен Златни кључ Смедерева

Овогодишњи лауреат Смедеревске песничке јесени јапанска песникиња Казуко Шираиши

Златни кључ Смедерева је књижевна награда која се додељује у оквиру Смедеревске песничке јесени сваке године за животно дело песника из целог света.
Ове године лауреат је јапанска песникиња Казуко Шираиши а тиме је добитница постала почасна грађанка Смедерева. На 41. Смедеревској песничкој јесени, добитници је Златни кључ уручио градоначелник Смедерева Предраг Умичевић. Гости Смедерева овим поводом били су амбасадор Јапана у Београду Ташио Цунозаки и министар просвете Жарко Обрадовић
У присуству јапанског амбасадора у Београду Ташио Цунозакија, Смедеревску песничку јесен отворио је песник Радомир Андрић.
Пре свечаности отварања, у Центру за културу отворена је изложба књига "Јапан у Србији".
Све присутне поздравио је Бранче Стојановић, председник Скупштине града Смедерева.
"Добродошли градитељи мостова пријатељства света. Смедерево је данас велики центар привреде али и културе. Смедерево је град младих који граде своје место под сунцем. Смедерево је дунавска шкољка отворена за векове и народе. Добро нам дошли творци песничких бисера, нека вам је Смедерево лепо и инспиративно", рекао је Стојановић.
О значају манифестације која одолева више од четири деценије говорио је и Жарко Обрадовић министар просвете. Министар Обрадовић је нагласио да је немерљив допринос Смедеревске песничке јесени у очувању и презентовању поезије као вечне вредности. "Поезија је сила која води у бољи и хуманији свет" истакао је министар Жарко Обрадовић.
Приликом уручивања Златног кључа градоначелник Смедерева Предраг Умичевић је нагласио:
"Лепа реч и гвоздена врата отвара. У Смедереву се већ више од 40 година најбоље поете света труде да том лепом речју отворе врата града Смедерева". Умичевић је изразио је задовољство што је управо Казуко Шираиши нашла ту лепу реч и златни кључ града Смедерева.
О  поезији лауреата говорила је песник и преводилац Кајаоко Јамасаки.
"Добитница је једна од најпознатијих и најугледнијих песника Јапана, веома позната и ван граница своје земље. Објавила је велики број значајних песничких књига, поезија јој је преводјена на више од двадесет језика, гостовала је на најпрестижнијим светским песничким фестивалима и добитница је низа најзначајнијих књижевних награда", оценио је Одбор за доделу награде који чине Драган Драгојловић, Слободан Грубачић и Петар Буњак.
Казуко Шираиши  родјена је у Ванкуверу (Канада) 1931. године где је провела најраније детињство, а уочи рата 1938., њена породица се преслила у Јапан. Једна је од најпознатијих и најугледнијих песникиња не само у Јапану, већ широм света.

У посебном делу програма наступило је пет песника, кандидата за награду "Залтна струна". За ту награду на конкурс је стигло више од 600 песама од 313 аутора.