У селу Липе одата почаст палим херојима Бијенална награда - Јагошу Марковићу Александру Берчеку - награда за животно дело „НУШИЋЕВА ЕРА, НАША МЕРА“ Представници јапанске компаније „Маyекаwа“ посетили Смедерево


Уручена признања поводом 125 година Стрељачког савеза Србије

На свечаности поводом обележавања 125 година Стрељачког савеза Србије данас, у Дому Народне Скупштине Републике Србије у Београду, у уторак су уручене „Златне мете“, највиша признања које тај савез додељује појединцима, државним органима и организацијама који су изузетно задужили стрељачки спорт, освајачима олимпијских медаља, стрелцима који су оборили светске рекорде и председницима Стрељачког савеза Србије.

Међу добитницима овог највишег признања Савеза, укупно њих 31, нашао се и један Смедеревац. Реч је о Милану Тодоровићу, кога различите генерације смедеревских стрелаца памте као Чика Мићу, стрелца и тренера Стрељачке дружине „Смедерево“, који је цео свој радни век провео у стрељачком спорту и чији су стрелци доносили бројне медаље са најзначајних такмичења.

Истим поводом, високо признање „Сребрну мету“ добио је Синиша Машовић, један од најуспешнијих стрелаца Смедерева и председник Стрељачког савеза Смедерева.

„Бронзане мете“ добиле су смедеревске Стрељачка дружина „Смедерево“ и Стрељачки клуб „Херој Срба Безбедност“, и најуспешнији стрелци и тренери: Новица Петровић, Драган Флорић, Милутин Јовановић, Љиљана Аџић и Бобан Маринковић.

„Ово је веома важна награда не само за мене, него и за стрељачки спорт Смедерева. Тим пре што се додељује поводом јубилеја 125 година стрељаштва у Србији, колико овај спорт постоји и у нашем граду. Посебно ми је драго што овим златним признањем које сам ја добио, а преко мене и стрељачка организација Смедерева, сигурно улази у анале стрељачког спорта Србије и да ће се име нашег града и наших стрелаца спомињати и када се буду обележавали сви наредни јубилеји у овом спорту“, рекао је Милан Тодоровић, генерацијама смедеревских стрелаца познат као чика Мића.

Мића Тодоровић, међутим, није познат само смедеревским стрелцима, са којима је провео цео свој радни век у Стрељачкој дружини „Смедерево“, јер је његова спортска каријера крунисана успесима које је остварио са репрезентацијом Србије на Европском првенству у Финској, где је наша репрезентација освојила сребрну медаљу, затим на Параолимпијским играма у Атланти 1996. године где су наши стрелци освојили златну медаљу и пре две године на Светском првенству у Загребу када су српски стрелци оборили светски рекорд и освојили златну медаљу. Од тренерског рада Мића Тодоровић је и дефинитивно одустао пре Олимпијских игара у Лондону, захваливши се и рекавши „…доста више од чика Миће“.

Поред ових признања, додељене су и „Повеље“ владиним и невладиним организацијама, медијима и поједницима за дугогодишњу успешну сарадњу.

На свечаности су уручене само „Златне мете“ због ограниченог времена и техничких услова, а остали добитници су добили признања по завршетку свечаног дела.