Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Уручени кључеви за монтажне куће

Свечана церемонија отварања 5 монтажних кућа саграђених у оквиру ЕУ  пројекта “Подршка избеглим и интерно расељеним лицима у Србији” одржана је у четвртак, 20.10.2011. са почетком  у 11:00 часова у Смедереву.  Пројекат је финансирала Европска унија а реализовала  немачка невладина организација ХЕЛП у сарадњи са градом Смедеревом, Комесаријатом за избеглице РС и УНХЦР-ом. Овом приликом су представник Делегације Европске уније у Србији, Марсија Палота, Комесаријата за избеглице Републике Србије, ХЕЛП-а, Тимо Стегелман, УНХЦР-а и града Смедерева свечано уручили кључеве корисницима пет монтажних кућа саграђених у оквиру овог пројекта. Организована је и посета 3 од 24 породице којима је у оквиру истог пројекта испоручен грађевински материјал за завршетак или адаптацију стамбених објеката. Вредност појединачне донације за монтажну кућу износи 16.418.евра, за грађевински материјал око 4.500 евра. а за доходовне активности 1.647 евра.

Поред побољшања стамбених услова избеглих, интерно расељених и локалног социјално угроженог становништва, пројектом је у Смедереву подржано и оснивање или развој 41 малог предузећа. Набавком опреме и материјала за започињање или развој сопствених пословних делатности, основној предузетничкој обуци као и сталним менторингом омогућено је незапосленим социјално најугроженијим да остварују редовне месечне приходе.
 
Пројекат се реализује у пет градова у Србији и донација Европске уније за овај пројекат износи приближно милион евра.

Вредност пројекта у Смедереву је преко 240,000 евра при чему је град Смедерево учествовао са 63.500 евра. Институција корисник пројекта је Комесаријат за избеглице Републике Србије.