У селу Липе одата почаст палим херојима Бијенална награда - Јагошу Марковићу Александру Берчеку - награда за животно дело „НУШИЋЕВА ЕРА, НАША МЕРА“ Представници јапанске компаније „Маyекаwа“ посетили Смедерево


Успешна посета партнерском Мајнхајму

 
 
Директор Економске школе из Смедерева, Милован Топаловић, је са својим колегама обишао пратнерску школу у Мајнхајму. Ово је била припремна посета за размену ученика где су професори договорили појединости И прецизирали смер наставка сарадње. Упознати су са функционисањем стручних школа у Немачкој, начином извођења праксе И системом школства уопште, које може бити двогодишње, трогодишње И четворогодишње.

Највише интересовања смедеревских професора привукла је практична настава, па су тако имали прилику И да обиђу другу по величини осигуравајућу кућу у Немачкој “Шпаркасе”И луку Мајнхајма,  у којима се изводи део практичне наставе. Директор Топаловић, напомиње да су смедерески професори могли И да се увере да на само 12 километара од центра постоји огромна термоелектрана за целу регију, а да је ваздух потпуно чист И нема загађења.

Другог дана посете Топаловић је немачким колегама И локалној самоуправи Мајнхајма, представио Србију, Смедерево, његове потенцијале И наравно Економску школу што је резултирало изузетним интересовањем за улагање у привреду Смедерева. Том приликом је уручио пригодне поклоне у име града Смедерева помоћнику градоначелника Мајнхајма, господину Хејцнеру И позвао представнике локалне самоуправе Мајнахјма да крајем септембра, када је планирана њихова посета Смедереву, посете градоначелника Смедерева И његове сараднике ради конкретизовања пословне сарадње.