Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


Успешно представљање спорта у Смедереву

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић са сарадницима данас је организовала пријем за представнике Министарства омладине и спорта Републике Србије, на челу са државним секретаром Предрагом Перуничићем, председником Спортског савеза Србије Александром Шоштаром, вршиоцем дужности секретара Владимиром Батезом и директором Републичког завода за спорт и спортску медицину Јасминком Поздерцем.

 

Висока делегација спортских функционера Републике Србије боравила је у Смедереву, како би промовисала пројекат  „Шта тренираш", који се сваке године одржава захваљујући сарадњи Министарства омладине и спорта, Спортског савеза Србије, Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије и Кока-Кола система, а први пут у Смедереву.

 

Поздрављајући госте, градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић истакла је значај пројеката и акција које је покренуло ресорно министарство.

 

„Спорт је врло важан за правилан развој и васпитање деце и због тога су ваши пројекти од великог значаја. Град Смедерево је познат као град спорта, пошто се 12 хиљада Смедереваца активно бави спортом у бројним суперлигашким, прволигашким и аматерским клубовима. Желимо посебно да развијамо базични спорт и зато смо и подржали акцију Министарства омладине и спорта „Спорт у школе", која је омогућила запослење двадесетједног професора физичког васпитања. Пројекат „Шта тренираш" је, такође, од велике важности, јер има за циљ усмеравање деце ка спорту и опредељивање за одређени спорт. Ваша имена и каријере су гаранција успеха будућих генерација младих спортиста", нагласила је градоначелница.

 

Државни секретар у  Министарству омладине и спорта Републике Србије Предраг Перуничић истакао је одличну сарадњу Града Смедерева и Министарства.

 

„Град Смедерево је подржао и препознао све наше акције, што је резултирало великим бројем спортиста и деце узраста од првог до четвртог разреда која се баве спортом у Смедереву. Ове године је кроз школска такмичења која је организовало Министарство прошло више од 350 хиљада деце, а око 7 хиљада је учествовало у акцији „Спорт у школе", а ту су и други пројекти Министарства, попут „Дечје атлетике", истакао је Перуничић.

 

Поред градоначелнице, са којом су размењени пригодни поклони и уручени спортски реквизити, у улози домаћина били су заменик градоначелника Бојан Теофиловић, председник Скупштине града Бранче Стојановић, помоћник градоначелника за спорт Саша Момић, чланови Градског већа за просвету и спорт Миша Ивковић и Ненад Максић, као и председник Савеза спортова Смедерево Милош Милосављевић.

 

Након пријема у Градској управи, делегација Министарства омладине и спорта и челници Града Смедерева посетили су Дворану Смедерево, где су представници 27 клубова из Смедерева представили своје спортове. Присутне ученике и младе спортисте поздравили су градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић, државни секретар у Министарству омладине и спорта Предраг Перуничић и председник Спортског савеза Србије Александар Шоштар, као и представници Кока-кола система, генералног покровитеља пројекта „Шта тренираш".

                                                                                                                           

Пројекат „Шта тренираш" инициран је истраживањем Министарства омладине и спорта, које је спроведено 2008. године у сарадњи са Заводом за вредновање квалитета образовања и васпитања. Резултати истраживања су показали да деца и млади у основним и средњим школама у Србији немају разноврстан избор спортова и рекреативних активности и да се само 15 одсто њих бави школским спортом.

 

Министарство омладине и спорта и Спортски савез Србије заједно са својим партнерима покренули су пројекат „Шта тренираш"  у јулу 2009. чији је циљ окупљање националних спортских савеза и клубова и њихово представљање и промоција у градовима широм Србије како би се што више младих укључило у спортске и рекреативне активности.

 

Овај пројекат је током година наишао на одличан одзив јавности, спортских савеза и нарочито младих. Акција је до сада успешно реализована у 15 градова широм Србије и окупила је око 19.000 учесника, а Смедерево је ове године, са око 2.000 учесника и посетилаца, углавном деце основношколског узраста, било најпосећеније, наводе организатори.