Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Установа културе од националног значаја и у Смедереву

Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево, на основу Одлуке Владе Републике Србије, стекао је статус установе културе од националног значаја.

 

 На основу Закона о култури, Национални савет за културу Републике Србије и Министарство културе и информисања предложили су Влади Републике Србије доделу статуса установе културе од националног значаја Регионалном заводу у Смедереву, због постигнутих изузетних резултата на заштити и презентацији непокретног културног наслеђа на територији свога деловања.

 

Директор Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево, Верољуб Ранковић, изразио је задовољство стицањем статуса установе културе од националног значаја.

 

„Ово је велико признање за установу и за све запослене, јер су својим високопрофесионалним и стручним ангажовањем допринели да надлежне институције препознају тај рад и донесу овакву одлуку", рекао је Ранковић.

 

Ранковић је додао да је укупан рад на заштити, пре свега, Смедеревска тврђаве, споменика културе од изузетног значаја, која је уписана на прелиминарну листу Светске културне баштине при UNESCO-у, имао велики допринос на доношење такве одлуке и оценио да је сада још већа обавеза Завода да настави започете и нове пројекте.

 

Град Смедерево се може похвалити да је међу ретким градовима ван великих центара,  једини у Подунавском и Браничевском округу, који је добио једну установу културе од националног значаја, сада и у формалном смислу.

 

Одлука остицању статуса установе културе од националног значаја објављена је у Службеном гласнику Републике Србије, од 10.маја 2013.године.