Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ НА САЈАМУ ЗАПОШЉАВАЊА У СМЕДЕРЕВУ

На Сајму запошљавања у Смедереву, 36 послодаваца понудило је 136 радних места и то углавном за производна занимања. Тражили су се радници  у области текстилне, трговинске, машинске, грађевинске и саобраћајне струке. Овога пута била је запажена потражња занатлија, заваривача, шивача...
Сајам запошљавања представља једну од активних мера запошљавања које спроводи Национална служба за запошљавање и спада у нефинансијске мере,  пошто смо добили знчајно мањи буџет у овој години, за субвенције за отварањен нових радних места. Сајмови у 2012. години носе велику тежину, са тог аспекта што је наш задатак да анимирамо послодавце и да са њима, који су нам најоданији, социјални партнер у претходном периоду,  кроз сарадњу направимо окружење у којем би могли  да помогнемо лицима која се налазе на нашој евиденцији да нађу посао, рекао је Дејан Миљковић заменик директора Националне службе за запошљавање, отврајући Сајам у Смедереву.
Незапосленост је један од највећих проблема са којима се наша земља бори. Данас је велики успех задржати посао. У таквим околоностима Национална служба за запошљавање даје све од себе како би амортизовала кризу и помогла, да сва она лица која у овим кризним годинама остају без посла, буду збринута путем новчане накнаде. Спроводимо обуке, како би их што брже припремила да буду конкурентни на тржишту рада. Бавимо се и подстицајем предузетништва али смо ове године имали значајно мање средстава, тако да се не можемо ослањати само на субвенције већ се морамо окретати другим мерама. Једна од њих су сајмови, који из године у годину дају све боље резултате,  истакао је Миљковић.
У Србији годишње, захваљујући сајмовима, посао у просеку добије око 10.000 лица До данашњег дана, од почетка године, у Србији је одржано 60 сaјмова. Јавило се око 40.000 незапослених а око 1.700 поослодаваца том приликом понудило је око 9.000 радних места. У овој години до сада је преко сајмова посао добило око 5.000 лица. Представници Националне службе за запошљавање и смедеревске Филијале истакли су овом приликом добру сарадњу са  Градском управом,  кроз Локални савет за запошљавање. Уз заједнички рад постигнути су задовољавајући резултати. У наредном периоду интенција је даље јачање сарадње, рекао је Миљковић и скренуо пажњу послодавцима да још увек има средстава за подстицање запошљавања. Такође је нагласио значај организовања обуке незапослених који су већ дуже време на евиденцији Бироа. У прошлој години ораганизовано је 160 програма обуке.
Филијала Смедерево је до сада организовала три сајма. На јесен у Великој Плани планирамо четврти сајам. У марту је организован сајам намењен особама са инвалидитетом и тада је 25 лица дошло до посла посредством јавних радова, док се пет особа са инвалидитетом  запослило, што је врло добар резултат и са сајмом у Смедеревској Паланци чини 85 новозапослених лица. Ми се сви надамо да и након овог сајма број запосдлених буде увећан. Овде имамо 36 послодаваца који у овом тешком времену ипак налазе снаге и могућности да планирају ново запошљавање у нареденом периоду. Они су наши стални партнери. Имамо добру сарадњу са градом Смедеревом и уз помоћ средстава Министарства економије донекле се ублажава горући проблем незапослености, рекла је Драгана Добрић директор Филијале Смедерево Она се захвалила  Центру за културу, ОШ „Димитрије Давидовић“, послодавцима, и медијима који су интензивно промовисали сајам. Учесницима је пожелела много успеха, незапосленима да дођу до посла а послодавцима да запосле квалитетне раднике.