Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Валтер Келин у Смедереву


Још једна званична посета кампу са највишег нивоа

Камп у Радинцу јуче је посетио високи званичник Уједињених нација за избегла и расељена лица, Валтер Келин.

Градоначелник Смедерева, Предраг Умичевић и члан ГВ за здравство и социјалну заштиту, Весна Јеремић Драгојевић, дочекали су Келина и упознали га са динамиком решавања проблема у овом највећем центру за смештај избеглих и расељених лица на Балкану.

" У овом насељу живе 542 особе. У протекла 4 месеца направили смо велики помак у решавању њихових стамбених проблема. Са фондацијом " Дивац " договорили смо изградњу 36 објеката, а са УНХЦР-ом 20 станова . За оба пројекта одређене су локације које одговарају њиховим потребама, једна се налази у Малој Крсни, а друга у приградском насељу.

Представници УНХЦР су изузетно задовољни земљиштем које је одређено за градњу , тако да ће највероватније поред ове стамбене зграде за 20 породица, у наредном периоду бити изграђена још једна зграда са истим бројем станова.

Фондацији " Дивац " смо такође пружили могућност да, уколико се пронађу додатна средства, постави додатних 36 монтажних објеката у Малој Крсни.

Овај део Смедерева је погодан за имплементацију између осталог и због тога што у Малој Крсни живи велики број избеглих и расељених лица са територије бивше Југославије.

У наредних пар годинама, реализацијом само ова два пројекта, стамбено ћемо збринути половину ових људи, што је наш примарни циљ.

Поред пројеката са УНХЦР и фондацијом " Дивац", направили смо сарадњу и са осталим организацијама.

Морам да напоменем и изузетну помоћ коју нам је пружала, у претходних 6 година, компанија Ју Ес Стил. Они су покривали трошкове гаса, воде и струје. Иначе, ово насеље се напаја са водоводног система ове компаније. Уговор са Ју Ес Стилом, биће продужен на још годину дана, тако да ће ова компанија и даље подмиривати те трошкове. Ми из локалног буџета и од средстава које добијамо од Републике, покривамо трошкове исхране и осталих потреба" - рекао је градоначелник Умичевић.

" Ја нисам први пут у овом кампу. Био сам пре 4 године овде у званичној посети. Тада је ситуација била много другачија него сада. Људи нису имали јасну визију шта даље, њихова будућност била је неизвесна. Мој домен нису само избегла, већ и интерно расељена лица. Влада Србије није имала решење за њихов повратак на Косово због лоше ситуације. Јако ми је драго што видим да се ви заиста залажете за њих, јер ови људи требају да имају адекватне услове за живот. изузетно ценим све што сте до сада урадили"- рекао је Келин.

Градоначелник Смедерева похвалио је рад својих сарадника, првенствено др Јеремић, која је својим радом успела да покрене многе пројекте и да створи услове за решавање проблема социјално угрожених категорија. Такође је истакао да су људи који живе у овом колективном центру изразили жељу да остану у Смедереву, па ће локална самоуправа и даље радити на томе да сви добију кров над главом и адекватне услове живота.