Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Ватрогасци из Смедерева гасили пожар код Хиландара

У Градској управи у Смедереву данас је организован пријем за ватрогасце Милана Илића и Драгана Милутиновића, који су, од прошлог петка до среде,  учествовали у гашењу ватрене стихије на Светој Гори.

Заменик председника Скупштине града Смедерева Богољуб Спасојевић изразио је задовољство што је, у име руководства града Смедерева, у прилици да поздрави наше ватрогасце. Спасојевић им се захвалио на, како је рекао, изузетном пожртвовању и доприносу који су дали на санирању и гашењу пожара, у оквиру спасавања српске светиње и ризнице културе - Хиландара.

- На вест о пожару, очи срске и смедеревске јавности биле су уперене у Свету Гору. Изразили смо наду да се не понови пожар из недавне прошлости, када је након завршене реконструкције и рестаурације, изгорео значајан део Хиландара. Знам да није лако бити ватрогасац, нарочито у условима природних непогода, када је у питању ватра, вода, земљотрес, лавина, али и када је у питању људска грешка, ратови, разарања. Они који се баве тим послома, првенствено, морају да воле људе, да буду добри људи и да буду спремни да жртвују и своје животе. Управо због тога, ми као грађани, морамо да поштујемо и ценимо те људе, али и да им помогнемо када је то могуће - нагласио је Спасојевић.

Спасојевић се захвалио и Штабу за ванредне ситуације Владе Републике Србије што је, како је рекао, имао слуха да процени размере пожара у непосредној близини нашег највећег богатства, ризнице наше културе и историје и формира екипу из целе Србије, која је брзо стигла и у сарадњи са грчким и бугарским колегама успела да заустави ватрену стихију.

Начелник Одељења за ванредне ситуације у Смедереву Ненад Јоцић захвалио се на пријему  и лепим речима.

- Поносни смо што су и наши представници учествовали у гашењу пожара на Светој Гори, достојно нас представљали и одрадили посао како треба. Наше колеге биле су део репрезентације наше земље, која је бројала 49 ватрогасаца из Сремске Митровице, Новог Сада, Београда, Смедерева, Ужица, Јагодине, Параћина и Ниша. Организација је била савршена и све је јако брзо било изведено - истакао је Јоцић.

Смедеревски хероји у гашењу пожара код Хиландара, ватрогасци Милан Илић и Драган Милутиновић скромно су рекли да су њих двојица само део тима од 75 ватрогасаца на нашој територији.

- Да је неко други од колега ишао, исто би одрадио посао као и ми - сматра Илић који је детаљно описао са каквим проблемима су се изборили на Светој Гори и како су, уз благослов, успели да зауставе пламену стихију.

Ватрогасци су додали да је на челу српских ватрогасаца на гашењу пожара код Хиландара био начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Министарства унутрашњих послова Србије Горан Николић, још један Смедеревац.

Заменик председника Скупштине града Смедерева Богољуб Спасојевић, у име руководства града Смедерева, ватрогасцима је уручио пригодне поклоне.