Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Велико интересовање публике

Дешавало се и на неким претходним издањима Тврђава театра да се представе из различитих разлога, углавном техничке природе, играју у Центру за културу, али ниједна до сада није изазвала такво интересовање публике као што је то било синоћ у препуној Великој дворани.

 

Публика из Смедерева, али и из Београда, Аранђеловца, Крушевца и других места је, готово не дишући, гледала скоро двосатну поетичну представу по драми српског класика Љубомира Симовића „Чудо у Шаргану", коју је на себи својствен начин режирала Ива Милошевић и веома надахнуто извео ансамбл Народног позоришта из Ужица.

 

Ива Милошевић и Ужичко позориште добро су познати публици Тврђава театра. Ивине режије представа „Прослава" Атељеа 212 и „Приче из Бечке шуме" Српског народног позоришта из Новог Сада игране су на другом и четвртом Тврђава театру, а „Румунију 21" и „Инес де Кастро" Ужичани су играли 2010. и 2011. године.

 

Представа у којој су сви глумци били главни ликови  доводи у центар пажње приче са маргине живота откривајући дубоко похрањене повређености и тиме напослетку афирмишући хуманост управо кроз призму губитништва. Публика је препознала показане глумачке квалитете чланова ансамбла ужичког позоришта и на крају их наградила великим аплаузом.

 

Представа „Опера ултима" Новосадског позоришта, из техничких разлога, играће се вечерас у Великој дворани Центра за културу Смедерево, а не у Малом граду Смедеревске тврђаве, како је првобитно планирано.

 

И „Опера ултима" по Бомаршеу, представа Новосадског позоришта/Ујвидеки сзинхаз, у режији Кокана Младеновића, најбољи је драмски комад на 63. Фестивалу професионалних позоришта Војводине, који је одржан у Кикинди ове године. За најбољу главну женску улогу награђена је Емина Елор за улогу Розине, Марина Сремац за костиме и Ирена Поповић за музику у истој представи. Представа је награђивана и на другим фестивалима у Србији и Мађарској.

 

Припремите се вечерас за један прави позоришни спектакл и ако мислите да сте се добро насмејали на „Чуду у Поскоковој Драги", гарантовано још више смеха вас очекује у првом делу представе, који је пародија на Бомаршеовог „Севиљског берберина" и који ће да вас озари, насмеје и забави, док је други део по мотивима „Фигарове женидбе", ауторски пројекат Кокана Младеновића и Кате Ђармати који говори много више о Србији данас, о положају позоришта у таквом друштву! Овакву представу још нисте видели! У главној улози је Емина Елор, двострука добитница награде за најбољу глумицу на Тврђава театру (2010. за улогу Луцифера у „Човековој трагедији" и 2011. за улогу Вештице са запада).

 

Осим Емине Елор, лауреат Тврђава театра је и редитељ овог позоришта Золтан Пушкаш за режију представе „Чаробњак из Оза" (2011). На првом Тврђава театру Новосадско позориште играло је Шекспиров „Сан летње ноћи" плесну представу у част награђених. Кокана Младеновића, редитеља, публика Тврђава театра памти по првом и претходном фестивалу, на којима су игране његове представе „Дундо Мароје" у извођењу Крушевачког позоришта и прошлогодишња „Збогом СФРЈ" у извођењу Атељеа 212.

 

Представа „Опера ултима" игра се на мађарском језику са пројекцијом титла на српском језику.