Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


Велико спремање Смедерева и Србије

 
 
Град Смедерево данас су посетили министар заштите животне средине и просторног планирања, Оливер Дулић, и директор акције "Очистимо Србију", Милан Кинђић.
Гости су обишли Одељење за легализацију и Одељење за заштиту животне средине, а након тога је за њих и новинаре уприличен пријем у Пленумској сали ГУ Смедерево где су погледали промотивни филм у коме су побројане активности Града у 2009. и очекивања за 2010. годину. Подаци о овим акцијама, између осталог садрже и ове чињенице:

- у оквиру прошлогодишње акције "Очистимо Смедерево" која је започета 15. маја, одрађене су и две велике акције сређивања у којима је неколико хиљада грађана, радника јавних предузећа, "Ју Ес Стила" и "Србија шума" уклонило више од 265.000 тона смећа.

- У акцији су учешће узеле и градске и сеоске месне заједнице. До краја акције очишћене су депоније на 35 локација, претежно у сеоским месним заједницама.

- Вредност прошлогодишње акције процењује се на 34 милиона динара.

За овогодишње "Велико спремање Србије", планирано за 5. јун, у Смедереву ће бити уклоњене 2 велике дивље депоније, очишћене 43 локације у 5 путних праваца, покошени прилазни путни појасеви ка Граду. Уредиће се јавне зелене површине у Граду, Тврђави и Шалиначком лугу, а предузеће "Србија шуме" ће са представницима МЗ Луњевац, чистити Луњевачку шуму. Учесницима акције биће подељено: 1.500 мајица, 2.500 рукавица и 4.500 врећа за сакупљање отпада. За промоцију акције биће подељено 10.000 флајера, постављена 2 билборда, а путем јавних гласила грађани ће бити позвани да се прикључе и дају допринос овој акцији  на улепшавању Града.

У оквиру акције "Зелени караван", Министарство животне средине и просторног планирања, доделило је Граду 120 кутија за одвајање папира од осталог отпада који се прикупља у јавним предузећима и градској управи и односи у Рециклажни центар. Овај сектор ЈКП "Комуналац" је само у току прошле године балирао и упутио на даљу рециклажу: 110 тона картона, 33 тоне ПЕТ амбалаже, 24 тоне архивског папира и 2,5 тоне алуминијумских лименки. У плану је и израда рециклажног дворишта на парцели од 70 ари која се налази иза Рециклажног центра.

5. јуна, на Дан заштите животне средине, биће потписан Уговор о успостављању и развоју регионалног система управљања комуналним отпадом између града Смедерева и општине Ковин.

Градоначелник Предраг Умичевић похвалио је прошлогодишњу наду и изразио наду да ће и предстојећа акција имати добар пријем и да ће се постићи очекивани резултати.  У Одељењу за легализацију, гости су могли да се увере да је урађен велики посао и да је у акцији легализације примљено више од 15.000 захтева- истакао је Умичевић.

Министар Дулић је похвалио Смедерево истакао да је ово одличан пример другим градовима како изгледа када се локална самоуправа, јавна предузећа, приватне фирме и грађани укључе у заједничку акцију. Да је више градова који раде оволико, целокупна слика о Србији би била много боља, а цела земља чистија. Велико спремање Србије заказано је за 5. јун и то је дан када сви требају да се укључе у акцију чишћења и дају допринос лепшем изгледу свог гграда и Србије уопште. Према најновијем истраживању свих болести које се јављају, како код деце, тако и код одраслих људи, последица су загађења животне средине од стране људи, а не индустрије. Тим поводом, Дулић је изјавио и да Министарство води рачуна и о индустријским загађивачима и да се старе фабрике приморавају на увођење нових еколошких стандарда, а да све нове имају ригорозне контроле. Рафинерија у Панчеву није пандан оној која би била грађена у Смедереву, већ је напротив грађена по застарелој технологији која данас никако не би могла да буде одобрена. Причом о модерној рафинерији  као потенцијалном загађивачу само се обичном човеку улива непотребан страх и велика инвестиција којом Смедерево решава много егзистенцијалних проблема одједном одвлачи у друге градове. То је озбиљан стратешки искорак, када је у питању овај град и ја вам на томе честитам. Држава ће стати иза те инвестиције у смислу да она мора да буде апсолутно еколошки исправна и свако ширење страха које је базирано на незнању и неинформисаности људи. Многи од нас су љубоморни на то што Смедерево има шансу да реализује овакву инвестицију. Уколико донесете одлуку да овде не буде рафинерија, одмах ће се и град Београд и град Нови Сад и моја Суботица понудити инвеститорима да дођу да је изграде- поручио је Дулић.

Директор акције, Милан Кинђић, такође се захвалио Смедереву на одрађеној акцији "Очистимо Смедерево" и нагласио да је план овогодишње акције да се укључи 100.000 људи, премашен 10 данапре почетка јер се пријавило више од 150.000 учесника.

Заменик градоначелника, др Јасна Аврамовић се захвалила гостима из Министарства на прошлогодишњој донацији од 19 милиона динара и подсетила да је Оливер Дулић, још једном, показао размевање и као лекар и као министар, за оно што је ова локална самоуправа чинила за свој град.

Министар је обећао финансијску помоћ Смедереву и у свим другим активностима које се тичу заштите животне средине.