Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ ДОПУНА ОДЛУКЕ o Ограничењу рада свих угоститељских објеката НА ТЕРИОТИРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ НИ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА


Велико спремање Србије у Смедереву

„Зелена економија: Јеси ли укључен?“

На преко 60 локација у Смедерву је, у суботу 9. јуна, радило је више од две и по хиљаде волонтера. Учествовали су радници Градске управе, јавна предузећа, установе, школе, радници Железаре, градске и сеоске месне заједнице, спортски клубови, политичке партије и што је за сваку похвалу, било је много грађана који су самоиницијативно, кренули у велико спремање Смедерева.

Акција пре свега има едукативни смисао из разлога што је заиста немогуће почистити све оно што смо спремни да сви ми бацимо у природу. Мислим да у том смислу акција има велики значај, ако ништа друго бар да се подсетимо, када овако изађемо на терен и видимо колико тога има баченог, да смо за то сви ми одговорни у суштини.
Искрено се надам када је град Смедерево у питању да ће коначним увођењем стратешког партнера проблем бити превазиђен. Обзиром да је уговор потписан и да је потребна  још једна скупштинска одлука, очекујем да ће нова Скупштина врло брзо након конституисања омогућити увођење стратешког партнера за изградњу санитарне депоније. Тако ће бити обезбеђена канта за смеће за свако домаћинство, сваку кућу како у  граду тако  и у селу. Када грађани имају где да одложе смеће, тада ће пуни смисао имати појачање репресивних мера комуналне полиције, сматра Стојановић. Природа је нешто што морамо да чувамо, јер нисмо је ми створили а потребна је и многим генерацијама после нас, рекао је Бранче Стојановић председник Скупштине гарад Смедерева.

На жалост још увек је у великој мери присутан проблем загађености у нашем граду и постоји потреба за оваквим акцијама, јер има много расутог отпада, рекао је др Иван Стевановић члан Градског већа за заштиту животне средине, председник Штаба акције. Оно што је снажна порука из Смедерева је да је наш град увек спреман да подржи овакве акције на нивоу земље, јер тако показујемо да је  Смедерево данас део уређеног и цивилизованог света у којем су волентерство и грађанске вредности врло важне у животима свих нас. Потребан је континуитет, јер свакако не можемо за један дан да све оне слабости које постоје и у функционисању јавних предузећа и пре свега понашању и лошим навикама наших грађана исравимо али то је јадеан процес и борба. Очекујем да ће у свакој наредној акцији бити још више учесника јер се препознаје позитивна енергија и нешто што је чин локал патриотизма и љубави за свој град, каже др Иван Стевановић.

Акцији великог спремања придружили су се као и обично радници смедеревске Железаре, чиме су још једном потврдилиу мото свог пословања, да су друштвено одговорна компанија.
Основни мото је да учествујемо и на тај начин покажемо посвећеност очувању животне средине Већ неколико година уз наше акције у фабрици реализујемо и активности ван круга фабрике. И ранијих година смо уређивали зелене површине у Шапцу и Кучеву а у Смедереву простор Тврђаве, Царине, Папазовца, као и паркове и друге локације. У данашњој акцији уредили смо Дунавски парк код силоса, Веслачки и Парк три хероја. Покошена је трава јер се веки број деце овде игра свакодневно, рекао је између осталог директор Железаре Смедерево Иван Милошевић.
Највеселије је свакако било у смедеревским школама. Као пчеле у кошници, најмлађи су уз игру и песму, вредно сређивали школска дворишта.

Оно што се мени у Србији генерално не свиђа то је што ћемо многе депоније које смо очистили ове године, чистити и идуће године. Једноставно морамо да схватимо да дајемо своје паре увек за исти посао који нам не треба. Ваљда ћемо кроз ове активности грађане Србије, пре свега све нас, па и поколоња која долазе, да научимо да нема потребе да издвајамо толико велика средства и  плаћамо за нашу немарност па и неваспитање, истакао је Драган Станић, помоћник градоначелника за образовање.
Већина наших основних и средњих школа учествује у овој акцији. Оно што треба нагласити овом приликом је да ми дворишта школа редовно одржавамо, пре свега захваљујући људима који ту раде и ученицима. Веома је битно за њих да знају како се природа чува. То раде и кроз разне наставне предмете и могу да кажем да бринемо о тим школским двориштима од асфалтирања, пошумљавања, уређења клупа до чишћења. Користим прилику да се захвалим теткицима, домарима, свим запосленим у школама и наравно ученицима који дају допринос тома да школска дворишта изгледају лепо и уређено током целе календарске године, рекао је Миша Ивковић члан Градског већа за образовање.
Да се да пример ту су сви наставници, помоћни радници, деца ... и увек нам је овако уредно а не само због данашње акције, уверавју у школи у Сараорцима.

У акцију су се поред јавних предузећа, школа, удружења, самоиницијативно прикључили и житељи неких делова града. Међу њима је и МЗ Лештар и Златно брдо. Акцију је у том делу града водио Мирко Ђурић, члан Градског већа за месне заједнице.
Ове године укључили смо се у акцију Очистимо Србију и Смедерево уређењем насеља Ковачићево и чишћењем Петријевске петље која је веома важна саобраћајница, а била је зарасла у коров.Ђурић је апеловао на суграђане да сами очисте, макар испред својих дворишта, јер би то био прави допринос акцији.

Акција је организована и у селима. Политичке партије такође су дале свој допринос. На терену су били млади социјалисти и омалдина Демокрстаке странке.
Чалови Удружења потомака ратника 1912 – 1918. године самоиницијативно су кренули у велико спремање као и чланови Кошаркашког клуба..