Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


Вежбање је лек

Стручни тим Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије у петак је у ОШ Бранко Радичевић у Смедереву започео акцију под називом Вежбање је лек, која ће се реализовати у 11 градова Србије.

 

„Смедерево ће увек подржати овакве акције, поготово када су деца и младост у питању. Здравље наших малишана нам је најважније, посебно мени као лекару и као градоначелнику. Захваљујем се свима који су дали допринос да се уради један овакав тест и анализа, што ће нам бити добар показатељ којим путем наша деца треба да крену да би била здравија, јача, да се баве спортом и да једног дана буду психофизички спремни да воде своју породицу и друштво", истакла је градоначелница др Јасна Аврамовић.

 

Она је подсетила да на евиденцији Националне службе за запошљавање у Смедереву више нема професора физичке културе, који су прошле године, уз помоћ локалне самоуправе, ангажовани на пројекту Спорт у школе.

 

Државни секретар у Министарству здравља Републике Србије, Берислав Векић, изразио је задовољство што данас у Смедереву, испред Министарства здравља, може дати подршку овом, како је рекао, одличном пројекту за здравље наше деце.

 

„Свима нам је познато колико физичка активност, а то је све наглашеније, недостаје нашој деци. Такође, ту је и неадекватна исхрана. Немамо довољно едукације на том пољу. Знамо и да нам деца данас доста конзумирају брзу храну. То су све сегменти на којима морамо у перспективи да радимо. Управо овај пројекат и скрининг који ће се обавити, ће нам помоћи да јасно усмеримо наше активности, како по питању исхране наше будућности, тако и по питању будућих физичких активности, односно увођење већег броја часова физичке културе у основно и средње образовање", поручио је Векић.

 

Директор  Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, Јасминко Поздерац, рекао је да је претходна акција Шта тренираш, њему дефинитивно показала да је Смедерево град младих и град спорта и зато нова акција почиње управо у овом граду.

 

Он је подсетио да је Завод још 2009. године урадио истраживање  физичке развијености и физичке способности основношколске деце.

 

"Тада смо били у могућности да истраживање урадимо само у Београду, у 6 од 17 београдских општина. Резултати које смо тада добили, били су катастрофално лоши.

 Покушали смо да о томе обавестимо јавност и мислим да смо успели, јер у протеклом периоду сви користе наше податке. То је био леп почетак да људи схвате да морамо да почнемо да бринемо о својој деци, нарочито на часовима физичког васпитања, посебно од првог до четвртог разреда", рекао је Поздерац.

 

Он је додао да су се створиле околности да се поменуто истраживање уради у читавој Србији, а Смедерево је први град од планираних 11 градова које ће обићи. На крају пројекта, ови подаци биће публиковани и достављени свим школама и локалним самоуправама, уз предлоге стручњака Завода шта треба мењати, првенствено, на часу физичког васпитања.

 

"Ми не можемо да чекамо да свака школа има фискултурну салу, да има професора физичког васпитања, ми морамо нешто да урадимо. Имамо готов ЦД, на коме је, по данима, сплет вежби и које сваки наставник може на свом часу да уради", казао је Поздерац и посебно се захвалио градоначелници Смедерева, др Јасни Аврамовић, на подршци.

 

Са начином истраживања Завода у овом пројекту, директор ОШ Бранко Радичевић, Милош Милосављевић, упознао је и председника Скупштине града, Бранчета Стојановића, помоћника градоначелника за омладину и спорт, Сашу Момића и представнике Дома здравља у Смедереву.