Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


Више пажње и новца за Смедеревску тврђаву

Локална самоуправа ће наредне године издвојити значајна већа средства, у односу на ову годину, за рестаурирање Смедеревске тврђаве, али и коначно фокусирати пажњу јавности на овај јединствени објекат, како би га инфраструктурно опремили, унели нови садржај и удахнули нови живот у ових 11 хектара, изјавила је градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић.

 

„Обезбедићемо 100 одсто већа средства него ове године, са циљем да се овај зид, који је почео да се рестаурира, добије своју намену и да посетиоци могу да прођу стазом на врху и уживају у панорами", истакла је градоначелница.

 

Она је нагласила да ће, кроз многобројне активности које се планирају у 2014.години, кроз пројекте и презентације тврђаве, да се интензивирају и напори за обезбеђивање додатних средстава.

 

„Само 15 метара платна, за ове радове, кошта 7,5 милиона динара. Од тога је 6,8 милона обезбедило Министарство културе, а 1,7 милиона динара је учешће Града, који је обезбедио и додатна средства у циљу пројектовања и даљег унапређења Тврђаве. Следеће године ће та средства сигурно бити већа, а до краја политичког мандата морамо да завршимо ову страну зида, односно да стигнемо до крајње куле, како би свим посетиоцима могли да приуштимо шетњу зидинама", прецизирала је прва дама Смедерева.

 

Министарство културе подржава наставак конзервације бедемских зидова између кула, већ поменутим износом, нажалост то није довољно, изјавио је помоћник министра за културно наслеђе, Миладин Лукић, који је обишао радове у склопу боравка у Смедереву, а поводом учешћа на скупу Друштва конзерватора Србије „Индустријско наслеђе".

 

„Треба да радимо на неким новим облицима финансирања, не смемо се препустити само ономе што Министарство издваја за конкурсе. Гледаћемо да изнађемо и друга решења, поред подршке и Града Смедерева", рекао је Лукић.

 

„Наше колеге из Регионалног завода у Смедереву врше надзор и мислим да конзервација у стручном смислу иде врло добро, наравно у оквиру средстава којима располажу. Они раде на санацији и конзервацији оних најкритичнијихпотеза који су били дестабилизовани временом, утицајем атмосферилија и других узрока. Надам се да ће и ове године посао бити успешно окончан, као што су урађене и раније фазе. Након тога, следе куле и други критични делови који су битни за презентацију на потезу између Малог града и угаоне куле, са доње стране", казао је помоћник министра за културно наслеђе.

 

Он је нагласио да Смедеревска тврђава остаје и даље важна тема и јасно ставио до знања шта нам је чинити да се Смедеревска тврђава нађе тамо где јој је и место - на листи светске културне баштине.

 

„Да би ушла на листу светске баштине, мора да се покаже воља и жеља да се овај простор штити, уређује и покаже конкретним активностима да ми то хоћемо. То укључује конзервацију, санацију, заштиту, али и питање Железнице, укупан програмски третман Тврђаве, њено место у туристичкој понуди. На нама је да покажемо да, кад долазе експерти УНЕСКО-а и процењују да ли нешто треба ставити на листу, да ли држава или локална власт показују ту жељу. Најважније је наравно да место буде аутентично, највиших историјских вредности, раритетно у својој врсти, а затим се процењују и сви ови други услови", поручио је Лукић.

 

Саговорници су се сагласили да Тврђава заслужује да буде посебна тема о којој ће разговарати стручњаци у овој области, на посебно организованом стручном скупу на тему заштите, презентације и коришћења Смедеревске тврђаве.

 

Током обиласка конзерваторских радова у Смедеревској тврђави, директор Регионалног завода за заштиру споменика културе Смедерево, Верољуб Ранковић, оценио је да, као друштво, имамо изузетну ситуацију што се тиче простора Смедеревске тврђаве „имамо шансу генерације да осмислено уђемо, без икакве импровизације, у Смедеревску тврђаву."

 

„Нисмо оптерећени, на пример бесправно подигнутим објектима и слично. Остаје на свима нама да, на један осмишљен начин, неопходне радове приведемо крају и почнемо да користимо Смедеревску тврђаву", закључио је Ранковић.