Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ ДОПУНА ОДЛУКЕ o Ограничењу рада свих угоститељских објеката НА ТЕРИОТИРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ НИ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА


Водовод

 
 
Поводом 20 година постојања ЈКП "Водовод", организован је обилазак новоизграђених објеката на изворишту у Шалинцу.
Догађају су уз руководство предузећа, присутвовали представници локалне самоуправе, на челу са градоначелником Предрагом Умичевићем, као и консултанти Немачке развојне банке(KFW).

Изведени су следећи радови:
-Изградња 3 бунара, бунарских пумпних станица, транспортног цевовода, високо напонског далековода на изворишту у Шалинцу
-Реконструкција и доградња постројења за прераду воде за села Кулич и Шалинац
-Изградња канализационе мреже, црпних станица и постројења за прераду отпадних вода за села Кулич и Шалинац.

Присутнима се први обратио директора ЈКП "Водовод", Владимир Крстин, који је поздравио градоначелника и његовог заменика, остале представнике локалне самоуправе, извођаче радова,медије и остале присуте. Пожелео је свима добродошлицу на локацију изворишта Шалинац, одакле се град Смедерево снабдева сировом водом, која се касније прерађује и дистрибуира грађанима као пијаћа вода. Првог маја 1990. године, статусном трансформацијом ЈКП "Стандард", издвојено је предузеће које је добило назив ЈКП "Водовод", чиме је започето самостално функционисање и делатност на производњи пијаће воде и одржавању система водоснабдевања и канализације града Смедерева.

"Након двадесет година могу да кажем да смо остали посвећени једном основном циљу и нашој стратегији која подразумева да сваки грађанин на територији Смедерева буде адекватно снабдевен пијаћом водом из градског водоводног система јер је то основна премиса за савремен живот сваког нашег суграђанина. Нама је основни задатак био улагање у  интензивне инвестиционе активности, ширење система водоснабдевања и канализације на територији града Смедерева и, не мање важног аспекта, интензивно улагање у кадрове јер без адекватних кадрова нема ни развоја било ког система, па ни система вододснабдевања. Ми данас имамо прилику да кажемо да смо завршили радове на изградњи постројења за прераду пијаће воде за села Кулич и Шалинац, да смо извршили радове на изградњи канализационог система и прераде отпадних фекално-санитарних вода за села Кулич и Шалинац. Завршили смо радове на изградњи три нова бунара на изворишту Шалинац, која су била финансирана средствима KFW програма, где је градска управа имала изузетан допринос, чиме смо  добили четрдесет посто количине сирове воде коју ћемо упумпавати у систем. Овим смо стекли предуслове да стабилизујемо комплетан систем и да на терену, ове и наредних година, немамо проблеме са количином сирове воде за прераду- рекао је Крстин и додао да грађани Смедерева у двадесет првом веку, морају да буду снабдевени адекватном пијаћом водом, као и канализационом мрежом и да ће то, и надаље бити приоритет ЈКП "Водовод".

Изузетан значај успеху вододнсбдевања, дат је локалној самоуправи као битном ослонцу на који је ЈКП "Водовод" увек могао да рачуна. Цео пројекат водоснабдевања вредан је  16,4 милиона евра. Важност новог система за прераду вода у Шалинцу огледа се и у чињеници да је његов капацитет прераде 200 литара у секунди, а укупна потреба града износи око 370 литара у секунди.

"За ову локалну самоуправу и власт у Смедереву, заштита животне средине нема алтернативу. Ово није политичко удварање, већ је суштински корак који је направљен и где села добијају канализацију. То је једини начин да се озбиљно боримо против загађивача јер они који су канализацију спровели у своје бунаре чине страховиту штету. Локална самоуправа је одлучна да сачува ово републичко водоизвориште, капацитета преко хиљаду литара у секунди. Као одговорни људи стојимо иза једне одлуке да сачувамо ово водоизвориште за начу децу и унучиће, да имају квалитетну пијаћу воду-рекао је Умичевић и честитао на радовима предузећу "Водовод".

Јубилеј предузећа, искористила је прилику да честита и заменик градоначелника др Јасна Аврамовић.

" У претходне две године, "Водовод" је пустио у рад другу висинску зову. Добили су воду из градског система села Удовице и Петријево. Данас, на дан њихове годишњице, и формално пуштамо у рад водоснабдевање Шалинца и Кулича. Урађена је и канализациона мрежа и заштита водоизворишта. Желим  им да и убудуће раде овако добро, па да у наредне две године воду добију и друга села, али сада у моравском делу- рекла је заменик градоначелника.

На крају се испред локалне самоуораве обратио и заменик председника скупштине, Бранче стојановић, који је честита јубилеј и додао:

"Једним дугогодишњим и стручним радом смо у позицији да немамо проблему снабдеваљу наших грађана здравом пијаћом водом. Имате добру визију. Ми који смо тернутно ту и неке следеће самоуправе требамо ту вашу визију да испратимо у домену снабдевала села. Ми смо се. у начелу договорили, да тај посао започнемо. Ја желим да кажем да ћете увек имати подршку за визију иза које стоји струка. Важно је да стручни људи воде посао, а да ми препознајемо добре идеје и да помажемо. "-рекао је Стојановић

Након обиласка постројења у Шалинцу, организован је обилазак  бунара у Шалинцу и канализационе мреже и постројења за прераду отпадних вода за села Кулич и Шалинац у Куличу.