Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


ЗЕЛЕНИ КАРАВАН СРБИЈЕ

 


       Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић је у оквиру "Зеленог каравана Србије" посетио град Пожаревац. Дулић се притом састао са начелницима Браничевског, Подунавског, Зајечарског и Борског управног округа и представницима градова и општина. У име града домаћина присутне је поздравио градоначелник Пожаревца Миодраг Милосављевић. Како су у радном делу сусрета предвиђена два форума посвећена екологији и заштити средине као и грађевини, урбанизму и просторном планирању, Милосављевић је министру и његовим сарадницима као и стручнјацима из наведених области из градова и општина 4 управна одбора, пожелео успешан и плодоносан рад.
Смедерево су овом приликом представљали градоначеник Предраг Умичевић и начелник Подунавског управног округа Момир Радојковић.

    "Дивље депоније су вишегодишњи проблем у целој Србији. Ми смо, нажалост, данас једна страшно прљава и неуредна земља. Чишћење Србије подразумева, сем физичког уклањања депонија, и мењање навика културе живљења и питање коминалне инфраструктуре и опремљености, а за то је потребно веома много времена, енергије и труда и то ће бити посао свакога од нас" - рекао је министар Оливер Дулић.
Смеће је ресурс који треба искористити, истакао је он и додао да ће Министарство дати финансијску подршку за ту намену.То ће се односити на градове и општине које испуне законом  прописане услове, рекао је Дулић и подсетио да градови и општине имају  обавезу да до 12. маја заврше своје стратегије управљања отпадом и локалне  планове,  и да најзад  постигну међусобне договоре око локације регионалне депоније и око економски одрживог модела на који ће се у перспекивати управљати њоме. Министар је нагласио да ће Просторни план Републике Србије бити донет до маја ове године и да ће Министарсво инсистирати  да сви градови и општине до краја идуће године донесу планска документа чиме ће се омогућити брже издавање дозвола у интересу инвеститора.

     На конференцији за новинаре, министар Оливер Дулић похвалио је напоре града Смедерева да убрзано решава комуналне проблеме. Притом је подсетио на изузетне резултате постигнуте у  акцији Очистимо Србију у нашем граду.

    "Најпре бих се захвалио Министарству, што је ван снаге ставило стари начин рада и своје представнике на челу са министром довело у  локалну самоуправу да разговара са нама, што раније није био случај, истакао је градоначеник Смедерева Предраг Умичевић. Када је реч о локацији Регионалне депоније постигнут је договор са  Ковином, ускоро би требало да се изјасни и градоначелик Пожаревца као и Голупца и Градишта. Смедерево предњачи као највећи град и Регионални центар.

    "Искористили смо прилику да информишемо Министарство да смо завршили локални план за управљање комуналним отпадом.  Смедерево је већ корак испред  и ја реално очекујем да  у  наредне две године створимо услове да  имамо центар  за селекцију и управљање комуналним отпадом у жељи да наш град буде чист и уређен. Нема смисла спроводити репресивне мере докле год грађанима не створите услове и понудите уређено место где могу да  одлажу отпад, истако је градоначелник Смедерева Предраг Умичевић.

Оливер Дулић јеприликом ове посете симболично предао кутије за одлаганје папира, свим представницима градова и општина четири управна округа. Том приликом навео је да је ове године направљено 100.000 кутија за одлагање папира, које ће бити подељене државној управи и приватном сектору. Свакога дана, само из зграде Владе, однесе се огромна количина хартије која се даље рециклира. И на овај начин ћемо уштедети огромне количине новца и енрегије, истакао је Дулић и додао да се у рециклажној индустрији  може запослити 10.000 људи.
        
       
  Свој допринос активностима у оквиру Зеленог каравана дали су и др Иван Стевановић, члан Градског већа Смедерева за заштиту животне средине, Ненад Крчум, директор Дирекције за изградњу, урбанизам и грађевинско земњиште, Слободан Угљеваревић, начелник Одељења за имовинско правне послове и Драган Крстић, начелник Одељења за урбанизам.