Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


За Економско-трговинску школу више од милион евра

Смедерево први град који је подржао акцију мониторинга свих школских објеката

Смедерево je први град који је ангажовао лиценциране инжењере да направе комплетан снимак свих школских објеката па и оних који нису у функцији.
Препознат је значај прикупљања података о стању објеката основног и средњег образовања и формирања информационог система односно базе података на нивоу Србије. Имајући у виду да су локални буџети недовољни Министарство просвете је преко Европске инвестиционе банке обезбедило 50 милиона евра за инфраструктурне радове у школским објектима. Уложено је 17 милиона у оквиру пројекта укидања треће смене у школама. (Због великог броја ученика у неким школама је поред преподневне и поподневне смене, настава организована и у међусмени) Помоћник Министра Зоран Трнинић подсетио је да је и у Смедереву изграђена нова школа.
Овога пута биће уложено више од милион евра у адаптацију Економско трговинске школе у Смедереву. “Заједно са локалним самоуправама Министраство ће настојати да рационално и према потребама, строго наменски икористи средства кредита“, нагласио је Зоран Трнинић, помоћник Министра просвете.
Градоначелник Смедерева Предраг Умичевић, изрaзиоје задовољство  што је Министарство препознало да држава треба да  интервенише када је реч о инфраструктурним  капиталним инвестицијама. „Са Вама је екипа људи која даје пуну подршку систему школства и образовања, помоћник градоначелника за образовање Драган Станић, председник Скупштине града Бранче Стојановић и члан градског већа за културу и образовање Миша Ивковић“, рекао је Умичевић. Помоћник Министра  просвете информисан је и о осталим активностима града међу којима је и субвенционисани превоз наставног особља ученика и студената од места становања до школе односно факултета. Уместо досадашњег линијског уведен је зонски систем тако да ће ученици и наставници моћи да користе месечну карту на територији читаве општине а не само на релацији коју користе свакодневно од куће до радног места и школе односно факултета у Београду.
Председник Скупштине града информисао је помоћника Министра да је Смедерево у складу са опредељењем да се у функцију ставе напуштени и неискоришћени објекти, већ почео радове у омладинском објекту на Ртњу. У јулу ће одмаралиште моћи да прими прве кориснике. Деца ће поново моћи да  иду на Ртањ на рекреативну наставу. Град је уложио 40 милиона динара, истакао је Стојановић.
Драган Станић, помоћник градоначелника за образовње нагласио је да је град у протеклом периоду у скалду са могућностима улагао и у побољшање услова боравка деце у Предшколској установи „Наша радост“. Отворени су вртићи и у сеоским срединама. Такође је нагласио да је покренуто питање Железничко индустријске школе. Наиме, школа је у саставу Желвоза. Како је поништена приватизација ове фабрике требало би решити статус и Железничко индустријске школе која такође треба да уђе у градски односно државни буџет, сугерисао је Станић.
Након пријема помоћник Министра просвете Зоран Трнинић посетио је Економску школу као и Регионални центар за професионални развој запослених у образовању, који је обележио годину дана рада.