Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


За бољи живот Рома

 
 
Представници ОЕБС-а и  Министарства за људска и мањинска права на састанку са руководством града Смедерева.


 Смедерево је било домаћин састанка на којем је било речи о побољшању живота Рома. Састанку су присуствовали Matthew Newton, шеф програма за подршку Ромима, представник  ОЕБС-а (Организација за европску безбедност и сарадњу) и Петар Антић, заменик министра за људска и мањинска права са сарадницима.
Повод њиховог сусрета са представницима града  био је финансирање пројекта локалне самоуправе за побољшање живота Рома, које би финансирали ОЕБС и Министартсво за људска и мањинска права, а у складу са приоритетима који су дефинисани кроз Локални акциони плана за побољшање живота Рома на територији града Смедерева.
     Понуђени пројекти су у максималној вредности од 250.000 евра. Локална самоуправа би у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права требало да одлучи који би пројекат био најкориснији када је реч о побољшању живота Рома на подручју града Смедерева.
    О положају Рома и активностима на побољшању услова живота ромске популације у Смедереву, госте су информисали градоначелник Предраг Умичевић, заменик градоначелника др Јасна Аврамовић, помоћник градоначелника за локалну самоуправу Бојан Теофиловић, члан Градског већа за социјалну заштиту др Весна Јеремић Драгојевић и координатор за Роме у Градској управи Смедерево Ђулијета Сулић.
Они су били сагласни у ставу да је становање Рома приоритетно питање и да би требало радити на пројектима који за циљ имају решавање стамбеног питања Рома. У том смеру ићи ће даљи разговори са представницима Министратсва за људска и мањинска права и ОЕБС-ом.
Локална самоуправа ће у оквиру припрема за одабир пројекта спровести анкету медју ромском популацијом како би на лицу места и на тај начин утврдили приоритетне потребе Рома.