Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


За осавремењавање биоскопа 2,5 милиона

Управни одбор Филмског центра Србије одлучио je да Центру за културу Смедерево определи око 2,5 милиона динара за осавремењавање биоскопа.

 

Управни одбор Филмског центра Србије (ФЦС) усвојио је предлоге комисија по којима је на два конкурса расподељено око 150 милиона динара за суфинансирање у категорији „стимулације квалитета, гледаности, дистрибуције и развоја техничке базе (биоскопа)", као и за „производњу мањинских копродукција".

 

За развој техничке базе (биоскопа) конкурисало је 14 приказивача. Центар за културу Смедерево добио је 549.000 динара. Критеријум за доделу средстава по овом основу био је број гледалаца домаћег филма. Поред планираног буџета од 24 милиона, за исту категорију обезбеђена су додатна средства од 25 милиона и уложиће се за ширење и осавремењивање приказивачке мреже. За набавку аудио и дигиталне опреме и реализацију програма у сарадњи са ФЦС, Центар за културу Смедерево добиће 2 милиона динара.

 

Ова одлука је донета на основу следећих критеријума: проценат учешћа домаћег филма у репертоару и број гледалаца у зависности од броја седишта, географска локација биоскопа (удаљеност од других биоскопа), квалитет техничке документације и инвестиционог плана, учешће других инвеститора, усклађеност са захтевима Еуропасинемас, квалитет плана - будуће програмске оријентације.

 

Дакле, укупна сума намењена Центру за културу Смедерево за осавремењавање биоскопа је 2.549.000 динара.

 

Предлоге комисије саопштила је и образложила редитељка Андријана Стојковић. Управни одбор их је једногласно усвојио, уз напомену да није реч о наградама за трошење већ о средствима за улагање у будуће пројекте, о чему ће са сваким добитником ФЦС потписати уговор, а затим контролисати реализацију.

 

Председник УО Дејан Караклајић истакао је да је конкурс за стимулацију објављен први пут од оснивања ФЦС и да је то добар корак да се подржи не само снимање филмова, већ и њихова дистрибуција и приказивање, јер су то саставне гране сваке кинематографије.

 

Овај износ је само део средстава који је потребан за набавку комплетне дигиталне 3Д опреме. Приоритетни задатак Центра за културу Смедерево у 2014. години биће обезбеђивање преосталог потребног износа за дигитализацију нашег биоскопа.