Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Завршен Тврђава театар 05

Пети међународни амбијентални позоришни фестивал Тврђава театар у Смедереву завршен је у суботу, а најбољa представa, према мишљењу жирија, је "Чудо у Поскоковој Драги" Анта Томића у режији Снежане Тришић.

 

Након одгледаних свих шест представа из главног репертоара петог Међународног амбијенталног позоришног фестивала Тврђава театар, стручни жири у којем су Александра Николић, драмска уметница, председник жирија и чланови Милош Јагодић, редитељ и Бранислав Недић, драматург, донео је одлуку о лауреатима овогодишњег издања фестивала, који се одвијао у Смедереву од 14. до 20. јула под слоганом Чудо је могуће!

 

Награду за најбољу фестивалску представу уручио је заменик градоначелника Смедерева Бојан Теофиловић, председница жирија Александра Николић за најбољу режију и најбољег глумца и директор Историјског архива у Смедереву Томислав Стевановић за најбољу глумицу.

 

По мишљењу стручног жирија, најбоља представа је "Чудо у Поскоковој Драги" Анта Томића у режији Снежане Тришић и извођењу Народног позоришта из Суботице. (Следећи идеју изванредног текста и маштовитог редитеља, разиграни и компактни ансамбл суботичког позоришта, на маестралан начин оваплоћује радост игре пленећи енергијом и неодољивим шармом. У њиховој интерпретацији људи са маргине добијају нову животну шансу, а антихероји постају хероји.Публика, дуго после представе носи осмех на лицу и радост у срцу, остајући у уверењу да је Чудо могуће!)

 

Награду за најбољу режију добио је Кокан Младеновић за представу "Опера ултима" аутора Бомаршеа, Кокана Младеновића и Кате Ђармати у извођењу Новосадског позоришта /Úјвидéки Сзíнхáз. (Уз подршку изузетног глумачког ансамбла и ауторске екипе, Кокан Младеновић прави комплексну, високу естетизовану, а у исто време и упозоравајућу причу о положају уметника и обичног народа у савременом друштву. Кроз снажан ауторски печат, успева да помери границе личног и да истинитост редитељског израза уздигне до нивоа општег, због чега и добија награду за најбољег редитеља фестивала.)

 

Награду за најбољу глумицу фестивала добила је Емина Елор за улогу Розине у представи "Опера ултима" аутора Бомаршеа, Кокана Младеновића и Кате Ђармати у извођењу Новосадског позоришта /Úјвидéки Сзíнхáз. (Емина Елор, фасцинантна глумачка појава, широког емотивног и вокалног дијапазона, изразите експресије и глумачког шарма, у улози Розине, оригиналним и луцидним глумачким средствима, подједнако успешно у комичним, али и у драмским деоницама доминира сценом и доводи публику до истинског естетског ужитка. Ово је њена трећа глумачка награда на Фестивалу Тврђава Театар.)

 

Награду за најбољег глумца фестивала добили су Срђан Секулић и Марко Макивић за улоге близанаца Бранимира и Звонимира Поскока у представи "Чудо у Поскоковој Драги" Анта Томића у режији Снежане Тришић и извођењу Народног позоришта из Суботице. (Не равноправна, већ јединствена награда за најбољег глумца додељује се креацији коју су Срђан Секулић и Марко Макивић направили у улогама близанаца Бранимира и Звонимира Поскока. Ова два лика у зачудној спрези жири је препознао као неодвојиву целину. Њихова игра „као један" даје представи ирационалност, жанровску доследност, неодољиви сценски шарм и топлину што их чини посебним у брилијантном ансамблу ове представе. Два глумца, једна награда.)

 

У главном програму фестивала наступили су Театар "Маска" из Букурешта (Румунија) са представом "Пјеро лудак" по сценарију и режији Михала Малаимареа, Шабачко позориште са представом "Млади Стаљин" Џона Хоџа у режији Небојше Брадића, Академија уметности из Београда са представом "Пер Гинт" Хенрика Ибзена, у режији Небојше Дугалића и Хане Селимовић, Народно позориште из Суботице са представом "Чудо у Поскоковој Драги" Анта Томића у режији Снежане Тришић, Народно позориште из Ужица са представом "Чудо у Шаргану" Љубомира Симовића у режији Иве Милошевић и Новосадско позориште/Úјвидéки Сзíнхáз са представом "Опера ултима" Бомаршеа, Кокана Младеновића и Кате Ђармати у режији Кокана Младеновића.

 

Специјална награда ове године није додељена. Награде су ауторски рад вајара Зорана Кузмановића из Смедерева.

 

Лауреатима су награде уручене у суботу увече у Малом граду Смедеревске тврђаве, а затим је у пратећем програму фестивала у част награђених, Установа културе Вук Караџић извела представу „Звездана прашина" Душана Ковачевића, у режији Марка Ђурића.

 

Фестивал је одржан под покровитељством Града Смедерева и Министарства културе и информисања Републике Србије. Медијски покровитељ фестивала је Радио телевизија Србије.