У селу Липе одата почаст палим херојима Бијенална награда - Јагошу Марковићу Александру Берчеку - награда за животно дело „НУШИЋЕВА ЕРА, НАША МЕРА“ Представници јапанске компаније „Маyекаwа“ посетили Смедерево


Завршен овогодишњи позоришни фестивал „Нушићеви дани

Смедеревска публика је на завршној вечери „Нушићевих дана" имала прилику да ужива у  кабаретском програму драмске уметнице Горице Поповић.

Она је уједно овогодишњи добитник статуете - Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару, а ову престижну награду добитници је уручила градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић.

 

Председник скупштине града Смедерева Бранче Стојановић уручио је  Нушићеву статуету и новчани износ за ревитализацију драмске класике на театарским сценама у земљи и иностранству позоришном редитељу Југу Радивојевићу.

Најбоља представа по оцени жирија, којим је ове године председавала глумица Злата Нуманагић, а са њом жирирали Андрија Ђукић и Драгослав Бата Мандић, је Нушићев „Покојник".

Стручни жири за доделу награде за најбољу представу у такмичарском делу 30. „Нушићевих дана", издало је саопштење у којем се између осталог каже: „Ако је уметност доживљај и догађај, онда нам се он и десио! Уметност позоришног приказивања подразумева игру, као чин. Ансамбл представа, пажљива и луцидна адаптација, прецизна и надасве маштовита режија, сценографија, костим, компоновање и бравурозност глумачке игре, нашли су своје уточиште у представи „Покојник" Бранислава Нушића, у продукцији Факултета драмских уметности Београд и Театра „Бојан Ступица" Југословенског драмског позоришта.

Мишљење публике било је такво да је за најбољу представу одиграну у фестивалском програму проглашена представа „Сумњиво лице" у извођењу глумаца Југословенског драмског позоришта из Београда, а у режији Јагоша Марковића.