Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


Завршена 126. Смедеревска јесен

Петоминутним ватрометом, након готово двосатног концерта Хариса Џиновића, ноћас је означен завршетак привредно туристичке манифестације, 126. Смедеревске јесени.

 

За разлику од претходних година, публика је током читавог септембра била у прилици да ужива у до сада најразноврснијем програму, које је обишао рекордан број посетилаца, неколико стотина хиљада, а домаћи произвођачи воћа су, током целе манифестације, на бесплатним тезгама, продавали грожђе, јабуке, брескве и друге пољопривредне производе по сниженим ценама.

 

Смедерево се сваког септембарског викенда претварало у велику, шарену и разноврсну сцену, а од петка до недеље су се одржавали различити програми: представе, изложбе, концерти, дечји програми, фолклорни наступи, други музички и плесни садржаји, такмичења у кувању рибље чорбе, сређивању сеоских етно дворишта. Програми су се одвијали на Градском тргу, у Малом граду Смедеревске тврђаве, у Винском граду, јединственом у Србији, као и у установама културе и на спортским теренима у затвореном и отвореном простору.

 

Почетак манифестације је традиционално означио раскошни дефиле централним градским улицама са око 2.000 учесника, који је имао три тематски организоване целине. Прва је, као што је уобичајено, историјска, друга је савременог карактера, а трећа, ове године масовнија него ранијих,  карневалског типа, са циљем  оплемењивања, употпуњавања и освежавања свеукупног догађаја, којем су посебан печат дале карневалске групе из Ирске, Египта, Индонезије, Алжира, Боливије, Палестине, Јапана, Мексика, Индије, Кеније и Кубе, као и групе из Смедерева, Београда, Крушевца, Лесковца, Пожаревца, Смедеревске Паланке и Вршца.

 

На овој јединственој манифестацији, по којој се Смедерево препознаје у Србији и иностранству, учествовали су Сања Илић & Балканика, Јадранка Јовановић и Оливер Њего, Фрајле, Вампири, Галија, Пилоти, Мамбо Старс, Аца Лукас, Топалко, Харис Џиновић, Дејан Петровић Биг Банд, стенд ап комичари и многи други извођачи.

 

У спортском делу програма, током четири викенда, Смедеревци су могли да уживају у атлетици, уличном фудбалу, једрењу, боћању, шаху, одбојци, гимнастици и у међународним турнирима кошаркаша, рукометаша и боксера.

 

У оквиру манифестације, ове године је први пут организован Смедеревски привредни форум, који је отворила градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић, а у чијем раду су учествовали представници министарстава, Привредне коморе Србије, универзитетски професори, еминентни стручњаци и успешни привредници и предузетници. Идеја четвородневног форума је сагледавање постојећег стања смедеревске привреде, како би се, преко нових решења, побољшала привредна ситуација у граду и региону.

 

Велико финале овогодишње манифестације је било такође упечатљиво. У суботу, у ресторану "Гранд", који је поново почео са радом током овогодишње манифестације, Смедеревцима је приуштено Вече индијске кухиње, у организацији Амбасаде Индије у Београду и Града Смедерева.Представљеној храни посебан укус дају индијски зачини, познати и јединствени у свету. Индија је велика земља, тако да свака област има неку своју специфичност, када је реч о припремању хране и необичних специјалитета које су том приликом дегустирали Смедеревци.

 

„Ово Вече је поклон индијске амбасаде и индијске амбасадорке која је више пута посетила град Смедерево. Неколико пута разговарали смо са индијском амбасадорком и изразили жељу да Смедеревци и Смедерево више послују са Индијом, не само када је реч о култури, него пре свега кроз инвестиције. Зато смо на последњем састанку, који је био веома успешан, договорили и пословну сарадњу између Индије и Смедерева. Ово Вече индијске кухиње резултат је наших добрих односа  претходних неколико година, зато је Амбасада Индије приуштила задовољство свим Смедеревцима да пробају индијску храну. То је добар начин да ову велику земљу упознамо и са неке друге стране. На локалној самоуправи је да сарадњу продуби и на други начин", истакла је др Јасна Аврамовић.  

 

У недељу увече, печат на привредно туристичку манифестацију ставио је Харис Џиновић, који је готово двосатним наступом одушевио најватреније љубитеље његове музике, који су испунили Градски трг и уживали у музици и под кишобранима. Петоминутни ватромет је традиционално ставио завесу на 126. Смедеревску јесен која је, према оцени посетилаца, била јединствена.

 

Процењује се да је овогодишњу манифестацију видело неколико стотина хиљада посетилаца, што је рекордна посета у односу на претходне године.