Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Завршена санација споменика у Малом Орашју

Данас су завршени радови на дислокацији, санацији и ревитализацији Споменика палим ратницима и заробљеницима 1912-1918. године у Малом Орашју. Радови су изведени у организацији и под стручним надзором Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево и финансирани од стране Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.

 

Споменик палим ратницима у Малом Орашју је подигнут 1926. године у школском дворишту, поред магистралног пута Смедерево-Младеновац. Састоји се од степенастог, пирамидално обликованог постоља, црног гранитног обелиска на коме су урезана имена палих и заробљених ратника и фигуре двоглавог орла на врху споменика.

 

Како су после Другог светског рата уништени фигура орла и два амблема Савеза добровољаца у Краљевини Србији, било је потребно урадити нове моделе и излити их у бронзи. Аутор скулптуре и рељефа је мр Радош Антонијевић, а изливени су у СР „Ливница Јанковић" Смедерево.

 

Због процене да је угрожена статичка стабилност споменика, као и због неодговарајућег садржаја у непосредном окружењу (бунара, шахте, гробног места) одлучено је да споменик буде премештен на локацију која ће обезбедити бољу прегледност и стабилност, одностно испред школске зграде. У склопу санације споменика изведено је и партерно уређење непосредног окружења. Извођач радова била је грађевинска радња „HIDRO COM" из Смедерева.

 

У реализацији пројекта успостављена је добра сарадња Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево са Градском управом, Месном заједницом Мало Орашје и основном школом „Вожд Карађорђе" из Водња, истуреним одељењем у Малом Орашју.

 

Вредност изведених радова је 1.100.000,00 динара.