Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


Железара има будућност!

Иза Железаре Смедерево стоји Влада Републике Србије, стоји Александар Вучић, стоји Град, стоји менаџмент ове фабрике. Железара има будућност, поручила је свим Смедеревцима и свим запосленима у Железари градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић.

 

Градоначелница Смедерева, у пратњи извршног менаџмента Железаре, обишла је данас погон Топле ваљонице у Железари Смедерево и упознала се са производним процесом. Након обиласка, обратила се бројним новинарским екипама.

 

„Оно што могу да поручим Смедеревцима, то је да Железара има будућност и да фабрика неће стати. Град Смедерево стоји иза Железаре кроз све активности - ствара амбијент за довођење нових инвеститора као што је ПКЦ, као што је Петрол, као што ће бити Астерија", рекла је др Јасна Аврамовић.

 

У вези са потенцијалним купцима, градоначелница је рекла да их има, али да се детаљи неће износити јавности док трају преговори. Она је подсетила да се у случају доласка компаније ПКЦ све радило у тајности и да је јавност обавештена приликом потписивања меморандума.

 

 

Ускоро исплата другог „минималца"

 

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић изјавила је данас да ће радницима Желвоза за који дан бити исплаћена и друга минимална зарада, а да је за сутра заказан састанак са министром Игором Мировићем. Према њеним речима разговараће се, осим о поменутој исплати, о довођењу инвеститора.

„Овог пута можемо да кажемо да је реч о Ћимолаји, који је већ дуго заинтересован за куповину „наранџасте хале" где би се запослило 450 људи. Инвеститор је заинтересован да узме у закуп, да врло брзо донесе машине и почне са радом. Тако да поред тога што први потпредседник Владе и ресорни министар брину да радници приме плату, брину и о проналажењу посла. То је веома важно питање за Град, довођење инвеститора да упослимо те људе",  рекла је градоначелница.

 

Радници Фабрике железничких возила Желвоз у реструктурирању поново су данас блокирали раскрсницу на путном прелазу "Липе", а неколико десетина штрајкача блокирало је и Обилазницу код Железаре.

 

„Такође интензивно пратимо шта се дешава са Железаром. Пратимо и процес производње и рада и довођење стратешког партнера за Железару. Има заинтересованих. Ко су и шта су, говорићемо, због озбиљности целе приче, онда када се потпише уговор", оценила је градоначелница.

 

„Жеља Града је да ниједан радник не изгуби посао и да се посао у Железари шири, да почне да ради и друга висока пећ и да се још радника запосли, а чврста подршка Владе и првог потпредседника Александра Вучића је нама гарант за све што се сада дешава, пре свега мислим на процес производње за који сам се уверила да нормално функционише. Наш став је био и остао да Железара апсолутно мора да ради и Железара има будућност, то је најважнија порука", истакла је градоначелница Смедерева.

 

Извршни директор смедеревског гиганта црне металургије, Бојан Бојковић, испред менаџмента фабрике је похвалио локалну самоуправу и изразио наду да ће сарадња у будућности бити још квалитетнија.

 

„Железара Смедерево дефинитивно има будућност на тржишту челика, као компанија која има адекватан и менаџмент и раднике, подршку локалне самоуправе, првог потпредседника Владе Александра Вучића и др. Потврда свему овоме је програм који је Влада Републике Србије усвојила пре десетак дана, где је за Железару Смедерево, кроз финансијске инструменте, обезбеђено реструктурирање одређених финансијских средстава и обезбеђен наставак несметаног процеса производње", казао је Бојковић.

 

Бојковић је поновио да је крајњи циљ проналажење стратешког партнера, али с обзиром на тренутно стање тржишта челика, Влада Републике Србије, заједно са менаџментом припрема план самоодрживости Железаре Смедерево, чији је бенефит тога директно запошљавање 5.200 и индиректно 2.500 људи и да град од 120.000 људи може нормално да живи и функционише. 

 

„Мерама о којима сам говорио, обезбеђени су циклуси који су неопходни да би ова фабрика радила и несметана производња до краја године, од набавке до наплате", прецизирао је Бојковић.

 

Након посете Топлој ваљаоници, градоначелници Смедерева др Јасни Аврамовић и многобројним представници медија, као и менаџменту фабрике, у радничкој мензи је послужен топли оброк који се припрема за запослене.