Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Златни кључ Смедерева Љубомиру Симовићу

Добитник песничке награде „Златни кључ Смедерева” за 2012. годину је акедемик Љубомир Симовић, саопштено је данас на конференцији за новинаре у Удружењу књижевника Србије.Одлуку је једногласно донео Одбор за доделу награде „Златни кључ Смедерева”, у саставу председник Драган Драгојловић и чланови, Слободан Грубачић и Петар Буњак.

Ова престижна песничка награда овогодишњем добитнику биће уручена на свечаном отварању 44. Међународног фестивала поезије Смедеревска песничка јесен 17. октобра у смедеревском Центру за културу.

Академик Симовић је, захваљујући на награди, рекао да је потпуно свестан тешке ситуације у српској култури и у каквим се околностима одржава овогодишња Смедеревска песничка јесен, па је изразио посебну захвалност организаторима који, како је рекао, са великом упорношћу одржавају ову значајну песничку манифестацију.

Председник Организационог одбора ове међународне песничке манифестације и председник Скупштине града Смедерева, Бранче Стојановић, поздрављајући присутне је рекао да град Смедерево са поносом негује своје манифестације, а једна од најстаријих и најзначајнијих је Смедеревска песничка јесен.

„То је оно што овај два пута престони град, издваја у односу на друге, а руководство града има обавезу да негује изузетну историју града Смедерева. Уз Нушићеве дане, Тврђаву театар и Смедеревску песничку јесен, Смедерево може да се поноси овим културним манифестацијама и наш град високо рангира на нивоу Србије“, наглсио је Стојановић.

Саставни део награде „Златни кључ Смедерева”, поред новчаног дела је и штампање књиге што је за песника, драмског писца и романсијера Симовића велико задовољство, јер ће „Златним кључем Смедерева” да откључа, а „Планетом Дунав” да отвори врата за нове читаоце.

„Планету Дунав”, која је данас представљена на конференцији за новинаре и која садржи Симовићеве најновије збирке песама, а заједно чине нову песничку трилогију везану за Београд и његове реке, објавили су Београдска књига и Смедеревска песничка јесен.

На овогодишњем Међународном фестивалу поезије Смедеревска песничка јесен, који ће почети 15. октобра и трајаће до 18. октобра, учествоваће 40 песника из 18 земаља.