Менсин тест интелигенције у недељу у 11 сати

Србија се придружила међународној акцији обележавања Дана интелигенције која се у организацији националних Менси, током септембра и октобра, одржава у више од 100 градова широм света, саопштено је из Менсе Србија.

"Идеја о обележавању Дана интелигенције покренута је ове године и потекла је од Менсе Немачке. Менса Србије је спремно подржала акцију организовањем тестирања у 15 градова Србије", рекла је координаторка акције Дан интелигенције у Србији Милица Младеновић.

Према њеним речима, поред националне Менсе, у организовању и одржавању тестирања укључене су локалне заједнице и Мрежа регионалних центара за стручно усавршавање и професионални развој.

Акција је започета у Крушевцу и Књажецу, а у следећа два викенда биће настављена у Зрењанину, Јагодини, Краљеву, Крушевцу, Лазаревцу, Новом Саду, Панчеву, Смедереву, Смедеревској Паланци, Ћуприји, Чацку, Ужицу и Шапцу.

Тестирање које обавља Менса Србије, која је део међународног удружења које окупља људе са високим коефицијентом интелигенције, предвиђа да се тест од 36 задатака графичке структуре реши за 40 минута, а могу га радити све особе старије од 17 година. За ИQ 148 потребно је правилно решити 28 задатака.

Резултат на тесту који кандидата квалификује за чланство у Менси може да постигне само два одсто укупне популације. То значи да IQ чланова Менсе износи (или је већи од) 148 по Кателовој скали, односно 131 по Векслеровој скали.

У току акције Дан интелигенције, важе посебне цене за тестирања: 900 динара за запослене и 600 динара за ђаке, студенте, незапослене и пензионере.

Тестирање ће се обавити у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево, са почетком у 11 часова.