Нова директорка СДЦ-а у посети Смедереву

Делегација Амбасаде Швајцарске, на челу са новом директорком Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC), госпођом Isabel Perich, у оквиру својих редовних активности, посетила је у понедељак Смедерево.

Тема сусрета у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању
је годишње планирање и активности SDC-а у Србији у 2013. години, рекао је директор Регионалног центра, мр Боривоје Јаношевић.

Претходно су градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић и председник Скупштине града Смедерева, Бранче Стојановић, разговарали са новом директорком Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC).

Пре десетак дана почела је адаптација трећег спрата Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, на простору од 600 метара квадратних, са циљем стварања целодневних услова смештаја и исхране полазника семинара у Смедереву, а донатор је, у сарадњи са локалном самоуправом, Швајцарска агенција за развој и сарадњу.

Једини Регионални центар за професионални развој запослених у образовању, са смештајним капацитетима, у Србији се налази у Нишу.

У Смедереву је крајем марта потписан уговор о донацији Агенције за развој и сарадњу Швајцарске, намењеној адаптацији трећег спрата “Монопола” за потребе смештајних капацитета Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању.

Град Смедерево је формирао Центар 2009. године уз помоћ и донацију Владе Швајцарске. Отворили су га крајем новембра 2010. године министар просвете у Влади Републике Србије, Жарко Обрадовић и амбасадор Швајцарске у Београду, Ервин Хофер (Ерwин Хофер).

Поред Смедерева, овакви центри су основани у Нишу, Чачку, Ужицу, Кикинди, Крушевцу, Шапцу, Лесковцу, Кањижи, Крагујевцу, Књажевцу, Новом Пазару и Зајечару.