Међународна смотра археолошког филма у Музеју од 13. до 16. новембра

Међународна смотра археолошког филма, 13. по реду, почеће у уторак, 13. новембра у Музеју у Смедереву. Манифестација ће трајати до петка, 16. новембра, а пројекције почињу сваког дана у 19 часова. Улаз је слободан.

У оквиру Међународне смотре археолошког филма у Смедереву биће приказано 12 филмова аутора из Немачке, Грчке, Италије, Шпаније, Аустрије И Србије.

Овогодишњу манифестацију Музеј у Смедереву приређује уз подршку Народног музеја у Београду и Италијанског института за културу у Београду.
            
Међународна смотра археолошког филма временом је израсла у озбиљну манифестацију коју публика препознаје по изузетном квалитету и иновативности понуђених филмова.

Одабрани филмови одликују се атрактивним приступом у интерпретацији културне баштине, високим научним квалитетом и иновативном концептом презентације.

Филмови кореспондирају са савременим тренутком у коме су настали, али, истовремено, омогућавају не само стручњацима и заљубљеницима у древне цивилизације, већ и много широј публици бројних радозналаца, да сазнају нешто више о најзначајнијим дометима различитих цивилизацијских и културолошких целина широм наше планете.

Смотре најновијих остварења у овој области су узбудљива путовања која захватају најразличитије меридијане, велике географске и хронолошке распоне и откривају тајне археолошког заната и научног приступа у разоткривању заборављених времена.

Филмови приповедају о занимљивим и важним достигнућима минулих епоха, изузетним појединцима и поприштима важних историјских догађаја, омогућавајући нам да уз помоћ једног савременог медија истражимо древне културе и локалитете који чувају остатке давно прошлих времена.

Међународна смотра археолошког филма у Народном музеју у Београду, у сарадњи са организаторима Фестивала у Роверету, часописом Аrcheologia Viva и Италијанским институтом за културу у Београду, први пут је реализована 1998. године.

Смотра је од самог почетка замишљена као ревија новијих филмских остварења у продукцији документарног филма, а посебан куриозитет представља чињеница да у Смедереву, али и широм наше земље културна јавност има прилике да се упозна са најновијим и најквалитетнијим филмским остварењима из области археологије и сродних научних дисциплина.