1. децембар - Дан борбе против СИДЕ

У оквиру активности које се спроводе поводом светског Дана борбе против АИДС-а, који се годинама уназад обележава 1. децембра, Смедеревци су јуче на Градском тргу у периоду од 15 до17 часова имали прилику да се бесплатно и добровољно тестирају на ХИВ вирус.

Караван тестирања ове године спроводи се под слоганом „Не можеш да знаш док се не тестираш“, а ову хуману акцију омогућили су Завод за заштиту здравља у Пожаревцу и волонтери ЈАЗАС-а.

Од епидемиолога др Вере Јоковић - Костић сазнајемо да су тестови на ХИВ којим се утврђује присуство антитела овог вируса у крви изузетно поуздани и прецизни.

Да се на овај начин тестира на постојање антитела ХИВ вируса било је заинтересовано шест особа и свима је након анализе крви утврђен негативан резултат.

Јуче је покретна амбуланта била на располагању и притвореницима из Окружног затвора у Смедереву, а могућност да се тестирају на ХИВ искористило је седамнаест лица чији су резултати теста такође били негативни.

Грађани који желе да се тестирају на ХИВ моћи ће то бесплатно да учине у понедељак, 3. децембра у Имунолошкој амбуланти Опште болнице у Смедереву у периоду од 8 до 17 часова.

Статистика каже да је од 1987. године, од када се евидентира и прати број заражених и оболелих па до данас, у Подунавском округу од АИДС-а оболела 31 особа.