Саобраћај отежан, али без застоја

Саобраћај се током ноћи и јутра одвијао отежано али без застоја, констатовано је на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације.

Улице у Смедереву су проходне, као и локални путеви првог и другог приоритета. Механизација и људство су током целе ноћи чистили снег са смедеревских улица, а истим интезитетом биће настављено и данас. Јавним комуналним предузећима и смедеревским приватницима, данас се у чишћењу града, придружује и Војска Србије из Гарнизона у Пожаревцу, као и грађани Смедерева.

Аутобуски превоз се одвија без већих проблема уз минимална кашњења. Према инфромацијама смедеревске „Ласте“ тренутно је скраћена линија ка насељу Ковачићево.
Саобраћајна полиција током јучерашњег дана и ноћи повремено је искључивала теретна возила из саобраћаја, а нису забележене саобраћајне незгоде изазване снегом и ледом. Ургентни центар и Хитна помоћ забележили су мањи број лакших повреда изазваних падовима.

Штаб за ванредне ситуације апелује на возаче да не паркирају возила на коловозу и тротоару, као и да уклоне возила паркирана на коловозу како би био обезбеђен пролаз механизацији укљученој у чишћење снега. Штаб подсећа да су паркинг иза зграде Градске управе Града Смедерева и паркинг код смедеревске Тврђаве бесплатни.

Како би снег у што краћем року био уклоњен са смедеревских улица, Штаб позива грађане да се прикључе акцији чишћења снега и почисте снег испред својих кућа и локала, као и скупштине станара да очисте снег са кључних прилаза у насељима. За нечишћење снега предвиђене су новчане казне и то од 3.000 до 10.000 динара за физичка лица и од 10.000 до 100.000 динара за правна лица.

Подела калцијум хлорида у просторијама ЈКП „Зеленило и гробља“ у улици Народног фронта 4 биће настављена данас од 12 до 15 часова, а већ сутра од 7 до 15 часова. Физичка лица могу бесплатно да преузму до 2 литра калцијум хлорида. Потребно је да са собом понесу амбалажу. За правна лица обавезне су идентификација фирме и амбалажа, а уз минималну накнаду могу да преузму до 5 литра калцијум хлорида.

У просторијама ЈКП „Паркинг сервис“ у Милоша Великог бб (испод Надвожњака), уз личну карту, грађани могу да преузму до 5 кг индустријске соли по домаћинству, док предузетници на истој локацији могу да купе индустријску со.

Штаб за ванредне ситуације апелује на старије особе да без преке потребе не излазе из својих домова, на возаче да не крећу на пут, а уколико је то неопходно, да прилагоде вожњу условима и стању на путевима као и да користе зимску опрему.

Инспекцијске службе Градске управе Смедерево и Комунална полиција Града Смедерева настављају стална дежурства. Непроходност путева и евентуалне проблеме на саобраћајницама у граду и сеоским насељима могу да пријаве на бројеве телефона 231-115, 061 883 18 24 и 060 844 91 32.