Награде за најплеменитији подвиг године

Посада ледоломца „Гребен“ у понедељак је добила Златну плакету за колективни најплеменитији подвиг године, у традиционалној акцији компаније „Новости“.

У понедељак су уручена признања за најплеменитији подвиг 2012. године, у јубиларној 50. годишњици акције „Новости“, а међу добитницима се нашао и један Смедеревац, шеф Лучке капетаније у Смедереву Хранислав Мирковић, у оквиру посаде ледоломца „Гребен“.

„Златна плакета нам је уручена за изузетно залагање посаде током елемeнтарне непогоде која је прошле зиме оковала Дунав. Огромне количине леда које су направиле чеп код Гроцкe, приближно око 5.000 кубика по једном дужном метру, што је укупно више стотина кубика, „Гребен“ је успешно разбио и тако спасао Смедерево и бродове на Дунаву од могуће катастрофе“, рекао је Мирковић за градски сајт.

Он је изразио задовољство што је жири, који је одлучивао о најплеменитијем подвигу,  препознао величину подвига и наградио посаду овог брода.

Ледоломац „Гребен“, тежине 400 тона, снаге 2.200 КС, дужине 49 метара и ширине 9 метара, тренутно је ангажован на чувању ХЕ „Ђердап“. Ледоломац има четири члана посаде, а у акцији разбијања леда прошле зиме на броду је било осам особа, са капетаном Лучке капетаније у Смедереву.

Председник жирија Матија Бећковић и директор компаније Новости Манојло Вукотић уручили су награде најзаслужнијима на свечаности у Скупштини града Београда, којој су присуствовале бројне личности из јавног животa Србије.

Најплеменитији у 2012.години, према оцени жирија Новости, били су Емир Кустурица, девојчица Даница Зорић, посада ледоломца „Гребен“, постхумно Јелена Трикић и Горан Савић, као и добитници специјалних плакета, попут ватрогасаца из Врања.