Раскинут уговор са компанијом Комико оил

Градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић,  изјавила је на данашњој конференцији за новинаре да је раскинут уговор са компанијом „Комико оил“, која није уплатила новац за закуп земљишта за изградњу рафинерију.

„На данашњем изводу о стању на буџету града Смедерева није се појавила уплата „Комика“, па је по поравнању, за Град Смедерево, раскинут уговор са овом компанијом. Нема више никаквог пролонгирања. Као што смо и до сада говорили, Град Смедерево је отворен за инвестиције, али за здраве инвестиције и озбиљне инвеститоре“, истакла је градоначелница.

Према њеним речима, 113 хектара земљишта, на коме је требало да буде грађена рафинерија, од данас је у власништву града Смедерева и слободно за нове инвеститоре.

Она је нагласила да има доста заинтересованих инвеститора за ово земљиште и да ће већ сутра Влади Републике Србије бити послат допис о промени намене земљишта предвиђеног за рафинерију, што је претходно било дефинисано Планом посебне намене.

Председник Скупштине града Смедерева Бранче Стојановић рекао је да је, поводом ове инвестиције, локални парламент заседао пет пута и да инвеститор само својом одлуком није ушао у ову инвестицију.

„Скупштина града Смедерева је неоправдано много пута заседала на тему „Комика“ и рафинерије. Поред свих покушаја руководства града да то буде успешно окончано, да Смедерево не буде град који не жели инвеститоре, само одлуком „Комико оила“ није се ушло у ту инвестицију“, поручио је Стојановић.

Градски јавни правобранилац, Милена Нисев, рекла је да је правобранилаштво 31. јануара подсетило компанију „Комико оил“ на рок у коме треба да плати закуп за земљиште и камату на основу судског поравнања.

„Релевантно је било поштовање судског поравнања - то није испоштовано и уговор се раскида“, појаснила је Нисев и додала да ће данас званично послати допис да је уговор раскинут.

У поноћ је истекао рок компанији „Комико оил“ за уплату 650 милиона динара са затезном каматом, на име закупнине за земљиште за изградњу рафинерије у Смедереву, па се Уговор о закупу земљишта за изградњу рафинерије у том граду, од данас сматра раскинутим.

Законски заступници Града Смедерева и компаније „Комико оил“ потписали су 21.јануара у Привредном суду у Пожаревцу поравнање, којим се „Комико оил“ обавезује да најкасније до 4.фебруара 2013.године уплати једнократно уговорени износ закупнине од 650.000.000 динара са законском затезном каматом обрачунатом на тај износ од 26.јуна 2012.године па до исплате.
 
Уколико“ Комико оил“ не уплати једнократно целокупни уговорени износ са затезном каматом на тај износ почев од 26.јуна 2012.године па до исплате, најкасније до 4.фебруара 2013.године, Уговор о закупу закључен између Града Смедерева као закуподавца и „Комико оила“ као закупца, од 25.априла 2012.године, сматраће се раскинутим 5.фебруара 2013.године.
 
Суд је такође донео решење да се прихвата изложено поравнање које има снагу извршне судске одлуке и отказао рочиште заказано за 6.фебруар 2013.године.