Министар Угљанин посетио Смедерево

Министар без портфеља у Влади Србије, Сулејман Угљанин, посетио је данас Смедерево, на позив градоначелнице, др Јасне Аврамовић.

Градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић, са сарадницима, приредила је пријем у Градској управи за министра без портфеља у Влади Републике Србије, Сулејмана Угљанина.

Министру су представљени развојни привредни потенцијали Смедерева, као и развојни пројекти у области туризма.

„Повод данашње посете јесу инвестиције и проналажење инвеститора из Турске, али и из Европске уније, имајући у виду да је министар Угљанин копредседник Комисије за економску сарадњу Србије и Турске. Град Смедерево интензивно припрема пројекте и ствара амбијент за довођење страних инвеститора“, изјавила је градоначелница.

Министар је рекао да је данас узвратио посету својој колегиници из прве генерације председника општина директно бираних 2004.године, са којом је имао добру сарадњу.

Као копредседавајући мешовите Комисије за привредну сарадњу Турске и Србије, министар је најавио за два дана у Турској прву овогодишњу конференцију, на којој ће учествовати тридесетак стручњака, представника српске стране.

„Ја сам дошао у Смедерево да лично видим предности које има Смедерево. То је изванредан геополитички положај - са једне стране имамо Дунав, са друге стране имамо ауто-пут, аеродром, железницу. Имамо све могуће предуслове за економски развој. Колегиница Јасна је са својим стручним тимом урадила велики број планских аката. Видели смо могућности развоја Марине, индустријске зоне, Тврђаве и то је ковница новца. Само те три ствари могу да развијају целу Србију, а не један град“, оценио је Угљанин.

Министар је рекао да је његов циљ да на предстојећем мешовитом Комитету заинтересује саговорнике из Турске за могуће партнерство и оценио да би логично стратешко партнерство било са неким од црноморских градова.

„Они кад виде Смедерево, гарантујем да ће наћи интерес да овде инвестирају. Ово би био њихов велики корак ка Европи, а нама је потребно њихово практично знање, од туризма, хотелијерства, до лаке и тешке индустрије“, нагласио је Угљанин.

Министар је истакао да су Турци заинтересовани за партнерство у области изградње вагона и том приликом поменуо Гошу из Смедеревске Паланке и смедеревски Желвоз.

„Они имају погођене велике послове са Египтом, читавом Северном Африком, а немају могућности. На мешовитом Комитету говорићемо и о тој сарадњи, значи и црна металургија и обојена металургије и све оно што ми радимо“, истакао је Угљанин.

Министар је изразио задовољство оним што је видео данас у Смедереву, а то је, како је рекао, добар стратешки план развоја са припремљеним развојним актима.

„Остаје да то искористимо, да направимо један тим из Владе и представника општина, да одемо и у Брисел и покушамо да наметнемо наше приоритете, како би ушли у њихов план финансирања, од 2014.до 2020.године“, закључио је министар Угљанин.
 
Пројекте су стручно образлагали помоћник градоначелника за привреду инвестиције и развој, Првослав Недељковић и директор Дирекције за изградњу, урбанизам и грађевинско земљиште, Ненад Крчум.
 
На крају састанка, размењени су пригодни поклони.