Први међунационални фестивал дечијих КУД-ова

Удружење српско - грчког пријатељства „Кантакузина" за Подунавски округ Смедерево, у оквиру „Шестог дечијег међународног ускршњег фестивала, Смедерево 2013" организовало је у недељу „Први међунационални фестивал дечјих КУД-ова, Смедерево 2013".

 

Град Смедерево, на овој специфичној и занимљивој манифестацији, представљали су заменик градоначелника Бојан Теофиловић и члан Градског већа др Иван Стевановић.

 

Смотра фолклорних група из Делиблата, Таванкута, Иванова, Мраморка, Беле Цркве, Бора, Михајловца и Смедерева, одржана је у недељу у Основној школи „Др Јован Цвијић", након чега су проглашени најбољи КУД-ови.

 

Организатор је за циљ имао представљање нашег националног и фолклорног културног наслеђа, као допринос међунационалном упознавању и разумевању.

 

Као мото манифестације, истакнуто је: Наше вишенационалне средине су богатство наше државе, Републике Србије! и Наша деца су будућност наших међусобних односа и пријатељства у заједничком суживоту на овим просторима!

 

Покровитељи овог и претходног такмичења за најјаче, најлепше осликано и најмаштовитије декорисано декорисано јаје, одржано 5. маја, су Министарство културе и информисања Републике Србије, Град Смедерево, Национални савет грчке националне мањине у Републици Србији, Удружење српско - грчког пријатељства „Кантакузина" и Црквена општина Смедерево.